nadal 2013
Més de dues-centes quines en joc aquestes festes
La tradició de la quina es manté ben viva un Nadal més i, com és habitual, es podrà escollir entre més de dues-centes propostes
El permís per fer-ne va de l'1 de desembre al 6 de gener
La quina, el joc tradicional de Nadal i Reis, torna com sempre empesa per la força de la tradició i sense aturador. Aquest any la xifra es manté estable i es tornaran a superar les 200 quines. Com a dada: les passades festes de Nadal se'n van celebrar 224.
Molt similar al bingo, el funcionament de la quina deixa de banda la finalitat lucrativa. Aquí no es tracte de fer saltar la banca, sinó de passar-ho bé i recollir el que es pugi de paneres i cistelles plenes de torrons, licors, cava, embotits i, un altre gran clàssic: un pernil. Coneguda també en alguns indrets com a plena o loteria vella, és una tradició molt característica de les comarques gironines, així com del Vallès, el Baix Llobregat, el Garraf, la Safor i d'altres comarques catalanes i valencianes, a més de França. Un exemple clar, i només per posar un exemple, és la multitudinària quina que se celebra a Bescanó del 25 de desembre al 6 de gener.
Fa uns anys no era habitual sortir del guió dels premis clàssics, però ara ja s'hi pot trobar de tot: viatges, estades en hotels, sopars i electrodomèstics diversos o televisors. Del que es tracta, doncs, és d'anar omplint els cartrons amb blat de moro mentre el mestre de cerimònies va cantant els números. La tradició segueix ben viva a les comarques gironines, i aquests dies se'n fan, doncs, arreu.
Tradició i modernitat
Una de les quines més joves, però més curioses, és la que se celebra el 21 de desembre a Castell d'Aro, a la sala polivalent. I és curiosa perquè va de cinema. La Quina Freak de Nadal d'Arocinema segueix escrupolosament les normes, si bé els premis estan relacionats amb les sèries de TV, el cinema, la música, el còmic, la literatura fantàstica o el marxandatge cinematogràfic –vegeu peça–.
La mecànica
Cada jugador que hi participa té una carta amb tots els números de l'1 fins al 90, amb una distribució diferent dels números per cadascuna; del que es tracte és de marcar els nombres que el lloro, persona que extreu les boles numerades, va cantant. Els números estan distribuïts en files de cinc que a la vegada formen sis requadres de tres files. El primer jugador que marca una fila de números fa quinto i guanya; després es juga per la plena i guanya el primer jugador que omple un dels requadres de tres files.
Els dies més típics per anar a la quina, sigui en colla o amb la família, són Nadal, Sant Esteve, 1 de gener i Reis, però les sales municipals i els pavellons de moltes poblacions s'omplen a vessar també els caps de setmana i les vigílies de festius. De fet, les quines s'han convertit en una font d'ingressos per a associacions i entitats de joves.
LA XIFRA
Festa ‘freak' de Nadal d'Arocinema
Una mostra dels regals de la quina que es va celebrar a Castell d'Aro: el monopatí volador de la saga Retorn al futur, la jaqueta que lluïa Ryan Gosling a Drive o un original de la sèrie Perduts.
Una tradició en què no s'ofereixen premis en metàl·lic
Els organitzadors de les quines ho han de comunicar a la Delegació de la Generalitat, perquè la normativa és molt clara: poden promoure l'organització d'aquest joc particulars o entitats de tipus social, cultural o recreatiu i queda limitada al període comprès entre l'1 de desembre i el 6 de gener. En cap cas es pot celebrar una quina fora d'aquestes dates. La normativa legal vigent no permet tampoc donar premis en metàl·lic.
El paper del ‘lloro', clau per al bon funcionament de la quina
Lloro o canari, de fet, com es veu, ornitològicament molt diferents, són els noms del cantaire que marca el ritme de la quina. La seva feina és cantar de la manera més clara possible i, evidentment, també divertida, d'aquí segurament el seu nom, buscant de manera clara la col·laboració del públic amb l'estil propi que afecta els números. A Banyoles, el 8 és l'estany, i a Olot el 40 és l'aiguat, i, també les dates: el 25, Nadal, el 24, la vigília, o l'11, la Diada.