Societat

Mascarell preveu “bones notícies” en els propers mesos per a la llei de la Patum

La llei de la Patum és una iniciativa llargament reivindicada a la comarca per garantir el finançament estable de la festa i assegurar-ne mesures per a la protecció i la promoció

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha avançat que “en els propers mesos hi haurà bones notícies” per a la llei de la Patum, els tràmits de la qual van començar en la legislatura passada. Tot i que Mascarell ha afirmat que li “agradaria” que la d'enguany “fos l'última” festa sense llei pròpia, no ha assegurat que així sigui: “La data no la puc donar”. “Espero que ben aviat tinguem pràcticament establert el text i el calendari definitiu”, ha afegit. Tot i que podrien passar entre deu i dotze mesos fins a l'aprovació, la diputada Montserrat Ribera ha apuntat que si “tots els grups parlamentaris estiguessin d'acord” amb el text, el procediment es podria fer “per lectura única i s'avançaria molt més”. 

La llei de la Patum és una iniciativa llargament reivindicada a la comarca per garantir el finançament estable de la festa i assegurar-ne mesures per a la protecció i la promoció. Després d'assistir a la Patum de Lluïment d'aquest diumenge al migdia, Mascarell ha destacat que si la llei no és una realitat per la celebració de l'any que ve, hi estarà “ben a prop”.

Malgrat que el conseller no ha concretat cap calendari, tot apunta que els tràmits de la llei es reprendran a curt termini. “En els propers mesos anirem tenint notícies sobre el procés”, ha indicat Mascarell, que ha remarcat el seu desig per tirar endavant la normativa: “El Parlament de Catalunya, la ciutat de Berga, el departament de Cultura i el mateix conseller, tots desitgem una bona llei al servei de reconèixer el que la Patum representa”.

El gerent del Patronat Municipal de la Patum, Albert Rumbo, s'havia mostrat esperançat dijous passat perquè la d'enguany fos l'última celebració sense una llei pròpia. Aquest és un desig que la ciutat expressa des de fa alguns anys, però tot i que els tràmits de la normativa es van iniciar en l'anterior legislatura, després que l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, defensés la proposta de llei al Parlament el maig del 2012, el procés es va interrompre amb la convocatòria d'eleccions anticipades del 25 de novembre d'aquell any.

Mascarell ha previngut que “un procés de llei és una mica llarg”. Ara bé, la diputada de CiU al Parlament de Catalunya i alcaldessa de Guardiola de Berguedà, Montserrat Ribera, s'ha mostrat confiada que si aconsegueixen aglutinar el consens parlamentari i el procediment fos per lectura única, “guanyaríem entre tres i quatre mesos”. Ribera també ha apuntat que alguns dels tràmits que es van fer en l'anterior legislatura ara no s'haurien de repetir, com la compareixença de l'alcalde al Parlament per presentar la proposta.

Una llei que incorpori “la cultura immaterial del país”

El conseller de Cultura ha avançat que “construirem una bona llei per a la Patum i una bona llei que incorporarà la cultura immaterial del país, que és molt important en el si d'una llei que no l'havia considerat històricament”. Mascarell ha afegit que, amb aquesta normativa, “engrandirem el paper de la cultura immaterial i reforçarem el paper de Berga i la Patum com una de les icones de la nostra tradició cultural i patrimonial”.

El conseller també ha apuntat que la proposta de llei que es va presentar en la legislatura anterior tindrà “la revisió que ha de tenir”, però ha assegurat que “els punts centrals” sobre la Patum “es mantenen”. La Patum de Berga va ser declarada Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2005.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES