Les Quinquennals de Vimbodí, amb més rellevància

Enguany s'ha aprovat nomenar la Mare de Déu dels Torrents com a copatrona del poble

Les Quinquennals de Vimbodí d'enguany tenen una repercussió especial. Entre altres coses, el bisbat ha aprovat que la Mare de Déu dels Torrents sigui la copatrona del municipi. Aquesta decisió es va comunicar ahir al migdia durant la missa solemne que va presidir l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. En aquesta missa, fins i tot es va transmetre al poble de Vimbodí una benedicció papal enviada per Benet XVI.

Les Quinquennals s'allargaran fins al 13 de setembre, quan la imatge de la Verge tornarà a l'ermita de la Mare de Déu dels Torrents i s'hi celebrarà una missa solemne i un dinar popular. Tot i que la imatge només es treu d'allà cada cinc anys, cada any se celebra un dinar popular a l'ermita pels volts del dia 8 de setembre.

Aquesta festa té molta tradició a Vimbodí. De fet, se celebra des de l'any 1949 de manera similar a l'actual. Tot i que sense la magnitud de la celebració actual, va ser fa 60 anys quan es va fer el primer trasllat de la imatge restaurada de la Verge des de l'ermita de la Mare de Déu dels Torrents fins l'església de Vimbodí.

Segons la llegenda, la imatge original de la Mare de Déu es va trobar al mig d'un canyar l'any 1484 gràcies a un pagès o un monjo. A l'inici de la Guerra Civil va ser destruïda i no es va poder restaurar fins l'any 1944. Cinc anys més tard es va celebrar per primera vegada una processó per traslladar la imatge de l'ermita a l'església del poble. Els monjos de Poblet van regentar l'ermita dels Torrents fins a l'any 1835, que va passar a càrrec de la parròquia de Vimbodí. Tot i això, encara té relació amb el Monestir de Poblet i, enguany, tant el pare prior com el pare abat han visitat Vimbodí. A més, les processons d'enguany han rebut la visita de l'arquebisbe, que va presidir la missa d'ahir en què va quedar establerta la Mare de Déu dels Torrents com a copatrona de Vimbodí. Aquesta missa també la va copresidir el pare prior de Poblet, Lluc Torcal. El pare abat, Josep Abat, presidirà la missa que es farà demà, el dia de la Mare de Déu dels Torrents.

Les Quinquennals de Vimbodí tenen molta tradició tant a dins com a fora del poble, que engalana tots els carrers amb catifes i motius de tot tipus. La processó de benvinguda de la verge d'aquest dissabte ja va aplegar entre 700 i 800 persones, i la celebrada ahir al vespre també va tenir un gran seguiment tant dels habitants de Vimbodí com de forasters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.