Societat

Poques mares, menys nens

La davallada de la natalitat dels últims cinc anys és conseqüència dels pocs naixements dels anys vuitanta

L'any 2013 va haver-hi una disminució del 7,3%

És el cinquè any de reducció consecutiva

“L'any 2015 moriran més persones que no pas en naixeran”

L'any 1975 van néixer a Catalunya 112.000 nens i nenes, que van passar a la història com la generació del baby boom A partir d'aquí va venir la davallada constant fins l'any 1995, en què van néixer només 53.809 nens, pràcticament la meitat que vint anys enrere. Més que la crisi, aquesta espectacular davallada en el nombre de naixements dels anys vuitanta i principi dels noranta és la que explica ara el progressiu descens de la natalitat que s'està donant en els últims anys. En resum: amb
menys mares en edat fèrtil (entre el 2008 i el 2013 s'ha reduït en poc més de 69.000 el nombre de dones entre 15 i 49 anys), menys nens.

Les últimes dades fetes públiques per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) confirmen la tendència. L'any 2013 van néixer 71.493 nens, el que representa una disminució de 5.605 nadons (un 7,3% menys) que l'any anterior. La taxa és de 9,6 naixements per cada 1.000 habitants.

Encara no s'ha arribat a límits tan baixos com els dels anys noranta. L'any 2013, l'índex de fecunditat va ser d'1,33 fills, molt per sota dels 2,9 nens per dona de l'any 1975, però encara també distant de l'1,14 de l'any 1995, quan la fecunditat a Catalunya es va situar, segons indiquen els demògrafs, en nivells mínims mundials. “El nombre de fills que té cada dona és important, però en aquest cas la principal causa de la reducció actual en el nombre de naixements és la davallada de naixements que es va produir als anys vuitanta i començaments dels noranta”, explica l'investigador del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB Antonio López Gay.

Des de mitjan anys noranta fins a l'any 2008 la natalitat va anar augmentant progressivament, en part perquè es va recuperar el nombre de fills per dona, però també gràcies a la immigració. “Van arribar moltes dones en edat fèrtil i això també va ajudar a fer créixer els índex de natalitat a Catalunya”, subratlla López Gay. Ara, la tornada als seus països d'algunes d'aquestes famílies és un altre element que contribueix a reduir la taxa de natalitat. Segons l'Idescat, el nombre de naixements de mare estrangera ha disminuït un 10% respecte de l'any 2012. Pel que fa a l'edat de ser mare, també ha experimentat un augment. L'any 2013 la mitjana estava en 31,6 anys. En el cas de les dones estrangeres, la fecunditat és d'1,49 fills per dona, més elevada que la nacional.

La reducció en el nombre de naixements és més elevada a les Comarques Centrals (-10%), al Penedès (-9,7%) i al Camp de Tarragona (-8,5). Les disminucions menys intenses han estat a l'àmbit metropolità (-7%), les Comarques Gironines (-6,6%), Ponent (-6,5%), l'Alt Pirineu i Aran (-3,8%) i les Terres de l'Ebre (-3,5%).

La inèrcia demogràfica, resultat dels comportaments de les últimes dècades, permet avançar que l'any 2015 “moriran més persones que no pas en naixeran”, destaca López Gay. Però no en fa una lectura negativa: “Estem davant d'una nova realitat demogràfica amb una piràmide envellida i bastants candidats a morir a la cúspide, però això vol dir que molta gent ha arribat a vell”, destaca el demògraf.

Des d'aquesta perspectiva, els demògrafs entenen que, més que promoure mesures concretes que incrementin els índexs de natalitat, l'Estat “s'hauria de preocupar perquè les dones tinguin els fills que vulguin tenir i també perquè cap persona mori pel camí”.

71.493
naixements
hi va haver a Catalunya l'any 2013. Representa una disminució del 7,3% respecte del 2012.
1,76
milions
de dones d'entre 15 i 49 anys l'any 2013. Aquesta xifra era d'1,8 milions l'any 2008.
69.000
dones menys d'entre 15 i 49 anys s'ha registrat entre els anys 2008 i el 2013
31,6
anys
és l'edat mitjana de la maternitat el 2013. El 2008, aquesta mitjana era de 30,8.

Marc i Martina, els noms més posats

Marc continua sent el nom més posat a Catalunya, segons l'estadística de naixements registrada per l'Idescat. Entre les noies, Martina ha desbancat Júlia en el rànquing.

Pel que fa als nens, després de Marc, els noms més posats són Biel, Àlex, Èric i Pau. Pel que fa a les nenes, la llista, després de Martina, continuava amb Júlia, Laia, Paula, María i Carla. Respecte a l'any passat, a banda de la novetat de Martina, hi ha altres novetats com per exemple que entre els 25 primers de noies hi apareixen tres noms nous: Valentina, Valèria i Nora. Aquests noms han desplaçat els d'Irene, Anna i Laura. Pel que fa als nens, Lucas i Roc són també noms nous, que han substituït Roger i Víctor.

El nom de Marc és el més comú al conjunt del territori, excepte a les comarques central, on el més posat és Martí, exactament igual que el 2012. Martina és el més freqüent a l'àmbit metropolità, el Camp de Tarragona, les Comarques Centrals i al Penedès. A les comarques gironines és Júlia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia