Societat

medi ambient

El cas Castor s'obre amb disset imputats

El jutjat de Vinaròs citarà a declarar responsables de Medi Ambient i d'Indústria i de l'empresa Escal UGS

La tramitació i els permisos concedits al polèmic magatzem de gas Castor, que ara hiberna però que va provocar una greu crisi sísmica a la costa de l'Ebre, s'hauran d'explicar davant dels tribunals. El jutjat número 4 de Vinaròs (Baix Maestrat) ha obert diligències prèvies per investigar el cas, arran de la denúncia presentada el mes de desembre passat per la fiscalia de Castelló, i imputa un total de disset persones pels delictes de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient. En concret, s'imputa per un suposat delicte de prevaricació mediambiental nou persones responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner del 2007 i de la declaració d'impacte ambiental del 2010. Així mateix, per suposats delictes contra el medi ambient i els recursos naturals, la jutgessa imputa els vuit membres del consell d'administració d'Escal UGS, així com el representant legal de l'empresa, Recaredo del Potro.

Segons recull l'agència ACN, la interlocutòria de la magistrada assenyala que amb caràcter previ a la concessió la direcció general de Política Energètica i Mines va sol·licitar un informe de caràcter tècnic i científic a l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), que va constatar que no hi havia cap referència a l'existència de falles actives a l'entorn del magatzem submarí, a la possibilitat d'induir sismes, a la necessitat de fer estudis de perillositat sísmica i, consegüentment, sobre com podia afectar l'emmagatzematge previst la seguretat de les persones, béns i medi ambient. Amb tot, l'IGME va concloure que l'estructura del Castor era “apta” per a la injecció de gas i el 2013, després de l'onada de terratrèmols, va vincular els sismes a la injecció de gas.

La jutgessa destaca que “no es va introduir cap condicionant al projecte Castor, ni es van sol·licitar aclariments ni nous estudis als organismes públics competents en la matèria”. I la interlocutòria fa referència a la necessitat d'incloure les mesures proposades per l'Observatori de l'Ebre per minimitzar el risc de sismes induïts. Per contra, segons relata la interlocutòria, Escal UGS va obviar aquests advertiments i requeriments, i ho va fer, a més, amb el “consentiment” de l'administració.

Desmantellament

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia valora positivament que s'obri una investigació judicial i es demanen responsabilitats. “És vergonyós que s'autoritzés aquest projecte”, ha dit la portaveu de la plataforma, Cristina Reverter. El moviment social exigeix que es desmantellen la planta marina i la terrestre (que té suspesa la llicència d'obres) i s'evite que la ciutadania pagui la indemnització a l'empresa.

LA FRASE

És vergonyós que s'autoritzés el projecte, nosaltres ja vam advertir dels riscos set anys enrere
Cristina Reverter
PORTAVEU de la PLATAFORMA EN DEFENSA DEL SÉNIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Educació

Més de tres-cents alumnes d’ESO fan una estada a la UAB

Cerdanyola del Vallès

Més de 100 pacients d’ELA atesos a la unitat específica del Trueta en 5 anys

GIRONA
consum

L’Estat suprimeix l’IVA de l’oli d’oliva a partir del juliol

barcelona

Rehabilitaran l’edifici Rhodes per fer-hi pisos de lloguer assequible

FIGUERES
MOBILITAT

Trànsit reposarà radars vandalitzats, entre altres un que no vol Santa Cristina

SANTA CRISTINA D’ARO
Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

Sant Adrià de Besòs
Educació

Concentració de docents al Consorci d’Educació a Barcelona: “Volem continuïtat”

Barcelona
SALUT

Concentració a Mataró per exigir la continuïtat del servei de pediatria a l’Hospital

Mataró