Osona/Ripollès

Montesquiu tornarà a recrear 1714

Després de l’èxit de l’ant passat, en què dins dels actes del Tricentenari de 1714 es va recuperar i recrear un efrontament històric al voltant de Sant Quirze i Montesquiu entre miquelets i borbònics, l’Ajuntament de Montesquiu consolida l’efemèride.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Montesquiu

Després de l’èxit de l’any passat on es recreava la batalla per primera vegada amb motiu del tricentenari, l’ajuntament de Montesquiu ha optat per reforçar determinats aspectes de la commemoració, que en el darrer ple va ser declarada festa d’interès local.

Així, el proper dissabte 14 de març, tindrà lloc a Montesquiu la recreació històrica d’un setge d’època al Castell, enguany amb més presència de la cavalleria.

Cal remarcar que la batalla, històricament va comptar amb força
protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l’exèrcit català de l’exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic.

A l’alçada de Montesquiu es va trobar amb 1500 soldats borbònics, i la batalla que durà dos dies tingué molt de mèrit per la part catalana, que acabà escapant cap al Lluçanès.

Una vuitantena de recreadors de diversos grups hi prendran part a partir de les 6 de la tarda. Músics, cavalleria i canons d’època donaran un toc encara més èpic en una jornada històrica pel Bisaura.

Els actes s’iniciaran a les 10 del matí amb una xocolatada popular i mercat de productes artesans a la Plaça Emili Juncadella, on hi haurà plantats els campaments de l’exèrcit català. Al mateix lloc, a les 11 hi haurà l’inici de la cercavila dels Gegants de Montesquiu. Seguidament, a les 12 arriba una de les novetats d’enguany, la primera de les escenes teatralitzades sobre la Batalla de Montesquiu, a l’Arxiu Històric Municipal.

L’escena ha estat escrita i dirigida pel dramaturg Josep Maria Diéguez, i serà interpretada pels actors de Tona 78 Talia, Edgar Alarcón, Ricard Berenguer i Ricard Valls. També hi haurà el passi
del vídeo dels actes del tricentenari.

A les 2 del migdia, arriba el moment de l’arrossada popular. El preu és de 5€ i els tiquets anticipats es poden adquirir a l’Ajuntament de Montesquiu. El dinar es farà a la Plaça Emili Juncadella, a la sala d’actes de l’Ajuntament.

A 2/4 de 5 continuarà el moviment amb la cercavila de miquelets i cavallers pel poble. A les 5 de la tarda, es donarà el tret de sortida dels penons i els soldats cap al castell.

Durant la pujada hi haurà na microescena teatralitzada, i a l’arribada al castell, uns breus parlaments per part de la Diputació de Barcelona que ha cedit el castell per a l’ocasió, i la darrera de les escenes teatralitzades. Porta per títol “Derrotats però vius encara, 1725”, ha estat escrita i dirigida per l’humanista Txevi Rovira, i també comptarà amb la interpretació d’actors de Tona 78 Talia.

Pep Castanyer, Josep Maria Font, Ricard Valls i Imma Riera es posaran a la pell dels nobles Descatllar, antics propietaris del castell, entre d’altres.

Finalment, a 1/4 de 7 començarà la recreació del setge al castell, amb més rellevància de la cavalleria i de la pirotècnia que mai. A les 7 del vespre, les 301 torxes per honorar els catalans de l’època s’encendran i la gent podrà dur-les fins a la Plaça Emili Juncadella, on hi haurà les actuacions de cultura popular i els parlaments.

Les actuacions dels Nyerros de la Plana i els Bastoners de Malla, seran acompanyades pels cants de la Coral Loreley de l’Esquirol, davant del monument del tricentenari.

Enguany també es completa l’oferta per als més aficionats a les fotos en un esdeveniment tan avinent, amb un concurs d’Instagram amb l’etiqueta #batallamontesquiu.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar