Societat

60 anys de flors a Girona

En aquesta edició es potencia la presència de la flor natural en una mostra rodona

S'amplia l'horari fins a les deu del vespre

El Modern, Sant Daniel i l'Onyar, grans novetats

Apostem per la flor natural i per projectes originals i de gran qualitat

En la seixantena edició de Girona, Temps de Flors es prioritza la presència de la flor natural als projectes que s'han escollit i es potencien els grans espais que permeten fer diverses composicions en un mateix indret. L'exposició de flors, que se celebrarà entre el 9 i el 17 de maig, arribarà amb novetats importants, com ara l'allargament de l'horari fins a les deu de la nit, a banda de mantenir els dos dissabtes i el dimecres 13 fins a la mitjanit.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i la regidora de comerç i turisme i responsable del festival floral, Coralí Cunyat, van explicar ahir les novetats de l'edició d'aquest 2015. Cunyat va detallar que hi haurà 164 projectes florals, una vintena menys que l'any passat: “Hem prioritzat els espais més grans i que puguin estar tancats perquè les flors es puguin mantenir en més bon estat.” Per això, també hi haurà una desena d'espais menys que finalment entraran en el recorregut de Temps de Flors 2015, i n'hi haurà 134. Cunyat va voler destacar aquest aniversari dels seixanta anys de “talent, creativitat, voluntariat, participació i estima per les flors i la ciutat”. També l'alcalde Puigdemont va recordar les entitats que des del principi van impulsar la mostra floral que amb els anys s'ha constituït com l'esdeveniment que més turistes i visitants atrau al llarg de l'any a Girona. “Hem de donar les gràcies a les entitats, comerciants i voluntaris que han aconseguit que ara Temps de Flors sigui una de les grans coses que passen al món”, va concloure Puigdemont.

Novetats i espais

Una de les novetats de la present edició serà l'obertura de l'edifici de l'antic cinema Modern, tancat des de l'any 1999, a excepció de la sala del Cinema Truffaut, que gestiona des de l'any 1992 el Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona. El projecte es farà al pati del Modern, “perquè la gent pugui visitar l'espai i entengui la magnitud de la intervenció que s'hi ha de fer”, va ressaltar Cunyat.

Altres espais cabdals d'aquesta edició són el monestir de Sant Daniel, que havia quedat exclòs del recorregut per les intervencions que es van fer al claustre amb motiu del mil·lenari, i el projecte que es farà al riu Onyar. La responsable de l'exposició de flors no va entrar en els detalls de la composició i només va desvelar que el muntatge a la postal de Girona “s'il·luminarà a la nit perquè sigui visible des dels ponts”. L'èxit que van tenir l'any passat els soterranis de la catedral ha fet que en aquesta edició repeteixin, en un recorregut que manté els llocs clàssics. Una altra novetat serà l'aplicació amb àudio dels deu punts imprescindibles de Girona, Temps de Flors per conèixer detalls de l'espai i el projecte que s'hi ha fet.

LA XIFRA

200.000
persones
es calcula que passen per l'exposició Girona, Temps de Flors edició rere edició.

LA DATA

09.05.15
És el dissabte
en què es farà la inauguració d'aquesta edició rodona, que s'allargarà fins al diumenge dia 17.
Regal

Primer any de ‘La flor dels sentits'

Per primer cop el consistori de Girona ha impulsat un regal especial commemoratiu de Temps de Flors que s'ha batejat com La flor dels sentits. La voluntat és que cada any aquest objecte tracti d'un sentit diferent, i enguany es començarà pel gust. Això comportarà una doble col·laboració destacada. Per un costat, l'artista Andreu Carulla ha creat un objecte que vincula per si sol el tacte d'una margarida, el dringar d'una campana, l'anamorfisme de les cases de l'Onyar, el perfum d'una bola de fusta i el gust d'un bombó fet especialment per a l'ocasió. En aquest cas, és el millor xef de postres del món, Jordi Roca, qui ha creat aquest bombó especial. El preu de tot plegat serà d'entre 30 i 35 euros i serà una edició limitada i numerada.

Estrena

La sardana ‘Girona, Temps de Flors'

Una altra de les novetats d'aquesta edició de l'exposició floral de la capital gironina serà l'estrena de la sardana que portarà per títol Girona, Temps de Flors, feta especialment per celebrar l'aniversari de les sis dècades de la mostra floral. La cançó l'ha compost Eduard Font i la lletra l'ha escrit Mercè Font. Les sopranos Rosa Amorós i Natàlia Donato i els tenors Víctor Rodríguez i Lluís Vergara seran els responsables d'estrenar aquesta sardana. La Cobla Montgrins serà l'encarregada que el dia 14 de maig, durant la setmana de l'exposició de flors, es pugui sentir aquesta nova sardana, que formarà part d'un concert que es farà de manera gratuïta a les nou del vespre al Centre Cultural de La Mercè de la ciutat.

Estudi

Un 40% dels visitants vénen a la mostra de Girona per primer cop

L'estudi que actualitza cada any l'equip de govern revela una dada important: quatre de cada deu visitants de Girona, Temps de Flors vénen a veure la mostra per primer cop. El festival es calcula que atrau unes dues-centes mil persones i el fan possible al voltant d'un miler de voluntaris. Una altra dada important és que el 98,6% dels enquestats mostren predisposició a tornar a venir. Pel que fa al perfil dels visitants, es va detectar que un 44% vénen amb la parella, pràcticament un 24% ho fan amb amics i un 20,4% més arriben amb la família. La regidora Coralí Cunyat va destacar que l'any passat es va aconseguir un increment del nombre de visitants en els dies laborables, mentre que l'afluència els caps de setmana es va mantenir estable perquè és quan es formen llargues cues.

Cultura

Un tast del Festival de Guitarra durant la setmana floral

La programació cultural paral·lela a Girona, Temps de Flors es reforça aquest any i s'ha programat un tast del Festival de Guitarra de Girona –que se celebra al juliol– pel 10 de maig. Així doncs, aquell dia entre les onze del matí i les sis de la tarda espais com els Banys Àrabs, el claustre de la catedral i Sant Pere de Galligants tindran música en directe. Òbviament, el més que consolidat festival Girona a Cappella es manté en la seva quarta edició amb un escenari a la plaça Independència i totalment gratuït per veure-hi formacions com ara Gospelians, In Crescendo, Opus Jam, SeiOttav, Cor Gospel Girona, The Anchovettes i el Cor Jove del conservatori Isaac Albéniz. A més, a l'Auditori hi actuaran Slixs i The Hanfris Quartet. El Dia Europeu de l'Òpera també servirà per aportar més música al Temps de Flors, amb actuacions el dissabte 17 a la plaça del Vi i dos dies abans al Teatre Municipal hi interpretaran àries els principals tenors del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas de Barcelona. L'art serà present a la casa Pastors amb una exposició de l'obra d'Enric Marquès.

Gastronomia

Una participació de 42 locals en el Gastroflors

La gastronomia i l'oci nocturn són cada cop més presents en la mostra floral, i aquest any ja hi ha 42 restaurants i locals de l'Associació d'Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona que oferiran menús amb plats en què les flors seran l'ingredient principal. L'oci nocturn també hi participa des de fa algunes edicions amb Flors de Nit, amb la creació de còctels, tapes, dolços i tisanes amb les flors també com a protagonistes. La programació també inclou concursos diversos, com ara el de curtmetratges SmartFilms, a la xarxa Instagram, el tradicional de flors a Sant Lluc i l'onzena edició del concurs d'aparadors.

Convidats

La ciutat belga de Gant, al monestir de Sant Daniel

Un dels objectius és internacionalitzar l'exposició de flors i donar-la a conèixer al món. Per aquest motiu, en l'edició del 2015 s'ha convidat la ciutat belga de Gant, que s'encarregarà del projecte floral que engalanarà el claustre de Sant Daniel. Aquesta ciutat celebra cada cinc anys un esdeveniment floral de primer nivell i amb ressò internacional que rep el nom de Floraliën. A partir del 2016 aquesta mostra floral passarà a fer-se cada quatre anys. Igual que a Girona, l'exposició floral de Gant omple el centre de la ciutat amb diversos projectes florals que embelleixen aquesta ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró