Societat

Acaip denuncia un increment important en la conflictivitat del centre penitenciari de Picassent

La presó registra en el primer semestre un total de 874 incidents greus o m olt greus

Critica que sols hi ha un funcionari per a fer-se càrrec diàriament d'un centenar d'interns

El centre penitenciari de Picassent ha registrat en sis mesos, des de l'1 de gener fins al 30 de juny de 2015, un total de 874 incidents greus o molt greus, entre els quals, 12 agressions o intents d'agressió a treballadors.

Així es desprèn d'un informe elaborat per l'Agrupació dels Cossos de l'Administració d'Institucions Penitenciàries (Acaip), en el qual es manifesta el “dèficit” en matèria de personal i es lamenta que solament un funcionari haja de fer-se càrrec de més de 100 interns pràcticament tots els dies.

Segons les dades de l'informe, els incidents en aquests sis mesos s'han incrementat un 20 per cent respecte al mateix període de 2014. Entre ells, s'inclouen 12 agressions o intents d'agressió a funcionaris amb lesions de diversa gravetat, algunes de les quals, fins i tot, va provocar que algun dels funcionaris agredits haguera de demanar la baixa. Entre les agressions, Acaip cita punyades en la cara, puntades, mossegades o arrapades.

Així mateix, han tingut lloc un total de 123 casos d'amenaces greus, coaccions o insults greus a treballadors; s'han produït dos intents de subordinació o desordre col·lectiu, situacions que habitualment es produeixen en els mòduls que alberguen als interns més perillosos, i que produeixen situacions de gran tensió.

Agressions

D'altra banda, fins a en 13 ocasions els interns s'han resistit de forma activa i violenta al compliment d'ordres o de la normativa interior del centre, que podien haver acabat en agressió cap als treballadors. La majoria d'aquests incidents s'han produït en el mòdul 19 de primers graus.

S'han comptabilitzat fins a 93 agressions entre interns, de major o menor gravetat, algun dels quals ha patit lesions d'importància; i s'han trobat un total de 187 objectes prohibits per la normativa vigent –diversos punxes, telèfons mòbils, i diversos tipus de drogues–.

A més, almenys en 49 ocasions s'ha produït una deterioració greu de mobiliari o dependències del centre; s'han denunciat un total de 47 casos d'amenaces i coaccions greus d'uns interns sobre uns altres; i s'han produït 28 casos d'autolesions per part dels interns, alguna d'elles d'importància.

A més, l'informe arreplega que un intern va intentar suïcidar-se en aquest període; s'han computat tres interns que s'han posat en vaga de fam; fins a en 231 ocasions els interns s'han resistit de forma passiva al compliment d'ordres o de la normativa interior del centre; s'han detectat 61 casos d'intoxicacions greus per consum de drogues o altres substàncies; s'han denunciat 18 casos de furtament d'objectes personals d'interns per altres companys d'internament i un cas més de subtracció de material del centre. Finalment, tres interns han infringit la seua condemna, ja que no van tornar de permís.

En general, Acaip assenyala que en aquest últim semestre s'ha produït un “important increment de la conflictivitat” en el centre, “motivat per una mescla explosiva”. D'una banda que, a diferència del que ocorre en la major part dels centres penitenciaris espanyols, no s'ha vist reduïda la població reclusa i, per un altre, que el nombre de treballadors s'ha vist reduït de forma important --en els últims quatre anys s'ha perdut més d'un 10 per cent de la plantilla--, ha advertit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia