Societat

Un veí de Castellfollit fa un catamarà al jardí de casa

Malalt de càncer, vol arribar a San Blas, a Panamà, travessant l'oceà Atlàntic en solitari amb el seu vaixell

El seu projecte és a la plataforma Totsuma.cat, on vol trobar el finançament que li cal

Construir un catamarà d'onze metres d'eslora en un pati interior de pocs metres més i, com a molt a prop, a una cinquantena de quilòmetres de la mar no deixa de ser un fet sorprenent. Josep Soto, un veí de Castellfollit de la Roca que ha exercit durant molts anys de cuiner, és el protagonista d'aquesta història, perquè, més enllà del fet, hi ha una vertadera història al darrere.

Ell mateix explica que viu amb la il·lusió de veure aquest catamarà a la mar, i de creuar en solitari l'oceà Atlàntic fins a San Blas (Panamà). I la seva aventura pren més relleu perquè té presa. Ha tingut una tercera recaiguda des que el 1987 li van diagnosticar un càncer al sistema limfàtic. Ara, segons explica ell mateix, no ha volgut que li facin la quimioteràpia, perquè la primera i única sessió ha estat molt agressiva i l'ha fet patir molt. “No vull patir per allargar una mica més”, afirma.

Arribar a Sant Blas és el seu somni, perquè va fer de mariner durant cinc anys en aquella zona del planeta –abans i després, va navegar en altres vaixells de pesca i turístics– i va enamorar-se del paisatge, del clima i de la gent. “És una zona d'illes de corall que, tot i dependre de Panamà, és una regió totalment autònoma, on viuen els indis Kuna”, explica. I hi afegeix que des de molt petit, tot i viure a Santa Coloma de Gramenet i malgrat que a la seva família no hi ha cap tradició nàutica ni mai els pares, germans o parents pròxims havien navegat, ell ja jugava amb vaixells petits en una bassa propera a casa seva.

Fa anys, ja va intentar travessar l'Atlàntic amb un vaixell de cinc metres i mig d'eslora que va rehabilitar. L'aventura es va acabar en aigües del Marroc. És, doncs, una aventura que té pendent. I després d'arribar a Sant Blas, vol tornar amb el catamarà cap al litoral gironí i el posarà a disposició del poble. “A Castellfollit, hi ha molts navegants”, informa.

L'aventura de Josep Soto ha transcendit al públic després que Soto l'expliqués en el programa El foraster, de TV3. El presentador, Quim Masferrer, commogut pel projecte, va proposar fer-lo arribar a una plataforma de micromecenatge. El programa es va emetre dilluns passat i l'endemà l'Ajuntament va endegar la campanya. Del total de 10.000 euros que necessita, ahir ja se n'havien recollit més de la meitat, quantitat que li permet adquirir les veles i dos motors. Ara calen aportacions per al material nàutic i per a l'equipament electrònic. “Estic molt agraït a tothom. Amb aquests diners, a la primavera tindré el catamarà a l'aigua”, diu, tot recordant que només li caldrà que un enginyer li signi el projecte per aconseguir els permisos de navegació pertinents. Soto és, doncs, més a prop de fer realitat el seu somni.

LA FRASE

Vull acabar el catamarà i, si puc, fer-lo navegar. Quan torni del Carib, el deixaré al poble
Josep Soto
veí de castellfollit i constructor del catamarà

LA XIFRA

10.000
euros
li calen a Soto per poder acabar el seu catamarà i començar la seva aventura marinera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Es vol fomentar l’ús del català en el sector de la bicicleta

girona
societat

Nova protesta dels funcionaris de presons a Brians

Sant Esteve Sesrovires

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES