Societat

Gràcies a Totsuma, el veí de Castellfollit recull 10.000 euros per fer el seu vaixell

Josep Soto els ha aconseguit en cinc dies i realitzarà el somni de travessar l'Atlàntic

Malalt de càncer, la seva història ha commogut l'audiència de TV3

En només cinc dies, el veí de Castellfollit Josep Soto ha recaptat per a la construcció d'un catamarà i a través de la plataforma de finançament popular Totsuma.cat els 10.000 euros que requeria el repte. El projecte el va activar l'Ajuntament de Castellfollit, que ara hi ha afegit 2.000 euros més perquè Soto pugui comprar dos argues (una espècie de molinets que ajuden a aixecar les veles), valorats en 600 euros; dos self-tailing (van a sobre de l'anterior mecanisme i tenen una palanca doble per premsar el cap de les cordes), d'uns 1.000 euros en total, i tot l'equip de fondeig –cadena, àncora i molinet.

Josep Soto s'ha manifestat gratament sorprès pel suport que està rebent el seu projecte. “És increïble, realment no m'ho esperava”, afirma. Ell mateix ha explicat que, quan van preparar la proposta per al Totsuma.cat, la van dividir en lots petits per la por que els feia no arribar a les quantitats mínimes i haver de renunciar-hi. Segons ell, pensaven en dues veles de segona mà i dos motors usats que ell volia posar a punt per por de no sumar prou suport econòmic. “És quelcom fora de qualsevol idea que jo podia tenir”, ha indicat.

Quan pugui disposar d'aquests diners, el catamarà estarà enllestit al cap de dos mesos. Ara ja negocia amb un transportista la manera de fer el trasllat i, el més urgent, ara per ara, és trobar un enginyer que li signi els plànols per poder tenir el permís de la comandància de marina per poder navegar. Si ho aconsegueix, podrà triar port. Per qüestions personals, li agradaria que fos el de Santa Margarita (Roses), perquè li permet entrar a l'aigua el catamarà des del carrer i perquè es tracta d'aigües tranquil·les, cosa que li facilitaria la posada en servei sense entrebancs.

L'aventura de Josep Soto és especialment colpidora. Ha tingut una tercera recaiguda des que el 1987 li van diagnosticar un càncer al sistema limfàtic. Soto ha explicat que no ha volgut que li fessin quimioteràpia perquè la primera i única sessió ha estat molt agressiva i l'ha fet patir molt. Arribar a San Blas (Panamà) és el seu somni, perquè hi va fer de mariner durant cinc anys i va enamorar-se del paisatge, del clima i de la gent.

L'aventura de Josep Soto ha transcendit al públic després que ell mateix la va explicar en el programa El foraster, de TV3. El presentador, Quim Masferrer, li va proposar fer-la arribar a una plataforma de micromecenatge.

LA XIFRA

2
mesos
és el que trigarà el veí de Castellfollit entre que rebi els diners i que tingui enllestit el catamarà

LES FRASES

Havia demanat material usat per por de no tenir prou suport, i ara puc anar a buscar material bo
Josep Soto
veí de castellfollit constructor d'un catamarà
Cobro una pensió de 700 euros i 300 se'ls queda el banc per un crèdit que retorno. Amb aquests recursos he anat fent fins ara el catamarà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU