Societat

Alerten de l'increment de gossos perillosos a la Selva

El centre de Tossa de Mar té un 16% d'animals temibles (20 de 122) i en va donar 335 en adopció l'any passat

El Consell Comarcal de la Selva alerta de l'increment de gossos perillosos a la comarca. El Consell constata que els abandonaments d'exemplars de races com ara pit bull, dòberman o presa canari augmenten, indica el responsable de l'àrea de Territori i Sostenibilitat de l'ens, Felip Toledo.

Des del 1990, el Consell gestiona el Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) de Tossa. El dijous 7 hi tenien 122 gossos, un 16% dels quals són temibles (20). “L'abandonament de gossos depèn una mica del posseïdor. Tenir un gos perillós és una moda entre gent jove, de vegades l'origen de l'animal és desconegut... Per pressió de l'ajuntament o algun familiar, molts [amos] es desfan de l'animal”, explica Toledo. Els gossos perillosos han de ser assegurats, formen part d'un registre diferent de la resta de cans i els amos han de demostrar que els animals no han estat involucrats “en delictes penals”. “Hi ha venda legal i il·legal.” El Consell treballa “braç a braç” amb els ajuntaments, que tenen una ordenança. Ara vol que hi hagi “una inspecció, un control i una sanció”. Segons les dades de la memòria del CAAS del 2015, el Consell va recollir un total de 607 gossos, la xifra més baixa des del 1990, cosa que s'atribueix a les campanyes de sensibilització. A més, si el 2012 hi havia un 20% d'animals amb microxip, l'any passat ja n'hi havia un 36%. Ara falta que els gossos siguin registrats al consistori i al govern, indica Toledo.

“De segona residència”

La majoria dels gossos recollits són abandonats a les urbanitzacions. “Hi ha gent que té una segona residència, i el gos també és de segona residència.” El Consell va donar 335 gossos en adopció, un 43,6% dels quals a la comarca, un 30,7% a la demarcació, un 12,2% a protectores locals i un 10,1% a protectores internacionals.

Al CAAS hi treballen quatre operaris a jornada completa, un veterinari a mitja jornada i un tècnic encarregat de coordinar el servei. Hi un cos fix voluntari (tres persones), però a l'estiu n'hi ha una vintena que passegen els cans.

LA XIFRA

607
gossos
es van recollir el 2015 a la Selva. És la xifra més baixa des que el Consell té la gestió directa de l'espai de Tossa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Més de 350 avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona