Societat

societat

ciberjocs

Alerten del perill dels jocs en línia per als infants

La majoria dels jocs més populars contenen publicitat que pot afectar negativament els menors

Els pares ho desconeixen o no ho consideren una amenaça important

A la sala d'espera de la consulta d'un metge o en un restaurant de còmodes sobretaules no és estrany veure infants amb el mòbil o la tauleta jugant partides de jocs aparentment innocents d'ajuntar llaminadures o tocar tecles del piano, per posar dos exemples populars. Un estudi elaborat per Open Evidence, una empresa sorgida de la Universitat Oberta de Catalunya, juntament amb la London School of Economics i finançat per la Comissió Europea, alerta de la desprotecció dels nens davant els jocs en línia i revela que la majoria dels jocs més populars contenen anuncis que, segons han comprovat ells mateixos al laboratori, tenen efectes negatius en el comportament dels nens.

El treball va dibuixar una anàlisi exhaustiva de la situació dels jocs en línia al continent, i se centra tant en les aplicacions per a mòbils com en els jocs integrats a les xarxes socials, com ara Facebook i els anomenats advert games, jocs en línia creats per una marca comercial amb una clara finalitat de màrqueting. Els investigadors van analitzar a fons els 25 jocs més populars del continent remenant per les diferents plataformes i van detectar que la gran majoria inclouen publicitat o compres integrades sense advertències prou clares per als usuaris. També van comparar les legislacions que els controlen en els diferents estats de la UE, van fer enquestes a 6.400 pares, seguiment a grups de nens i pares de vuit països i, finalment, dos experiments de comportament amb infants de Catalunya i Holanda.

“Els pares tendeixen a relativitzar molt els riscos derivats del màrqueting, o fins i tot els ignoren directament”, explica Francisco Lupiáñez, professor de la UOC, cofundador d'Open Evidence i investigador d'aquest projecte. Segons es desprèn del treball, els pares estan més conscienciats davant riscos molt més improbables però de conseqüències més greus, com ara l'assetjament escolar o el ciberassetjament, que per l'impacte –menor però pràcticament inevitable– de la publicitat camuflada entre els jocs o al seu costat, com és el cas de Facebook. “Això pot provocar l'accés a continguts inapropiats per a la seva edat, de manera que es confirma la necessitat d'una protecció més sòlida i homogènia dels nens com a consumidors”, hi afegeix Francisco Lupiáñez abans de recordar la disparitat entre la regulació en els diferents estats europeus.

Experiment amb llaminadures

L'experiment que més crida l'atenció del treball és un que es va dur a terme en centres escolars de Catalunya i d'Holanda i que va demostrar que els jocs publicitaris provoquen canvis subconscients en el comportament dels infants. L'assaig consistia a fer que els alumnes juguessin a dos advert games diferents, un que promociona uns snacks –barretes energètiques, concretament– i un altre que el que pretenia vendre eren joguines. Ho feien amb un bol de llaminadures al costat i els investigadors van constatar, pesant-les abans i després de les partides, que els menors que jugaven al primer joc consumien clarament més menjar que no pas quan el que es promocionava eren jocs. Els jocs publicitaris, que van arribar a ser prohibits a Suècia, són força desconeguts en alguns entorns. “Molta gent no se n'adona fins que els ho fas veure, i llavors els fa ràbia”, indica Lupiáñez, que remarca que no es tracta d'un fenomen patològic però sí molt estès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona