Societat

tradicions

Festival

Almenar celebra els 20 anys del seu mercat medieval

La localitat torna als orígens aquest cap de setmana amb una festa que incorpora un campament de recreació medieval

Un centenar de parades d'artesania i oficis s'instal·laran al centre històric

El segon cap de setmana de juny Almenar s'omple de cercaviles, rondes musicals, representacions medievals, espectacles de foc... Hi ha escenificacions teatrals per tota la vila amb escenaris d'època. I ve d'antic. El 10 de juliol de 1306, el rei Jaume II va concedir el dret de fer fira a Almenar. Set-cents anys després, el poble celebra un mercat amb productes d'artesania i demostracions d'oficis antics –com ara l'artesà de canyissos, el cisteller, el matalasser, la filadora, el fuster, l'apicultor o el ceramista–, que vol recrear l'ambient que es devia viure en aquelles antigues fires. Enguany el Mercat Medieval d'Almenar, tal com el coneixem avui, fa vint anys.

Per celebrar-ho, la programació incorpora dues novetats. D'una banda, durant tot el cap de setmana s'instal·larà un campament medieval a la plaça Montserrat, on dia i nit hi haurà activitats programades i també lliures. De l'altra, demà dissabte a la tarda s'estrenarà la cantata Elisa Gran Reyna, a càrrec de La Quartana, música d'arrel. “La cantata, que es recupera expressament per al mercat, explica uns fets ocorreguts a Almenar al 1710 i que, per la seva vinculació amb el poble, tenen un gran valor per a nosaltres”, valora Salvador Sarroca, regidor de Joventut i Festes.

Del centenar de parades que hi haurà a la fira, la meitat són de gent del poble, segons ha explicat Sarroca. Aquestes són tant d'exposicions, com d'artesania pròpia o d'activitats per entretenir els visitants de la festa. La resta provenen de diferents punts del país.

Durant el cap de setmana cercaviles, jocs, tallers i exposicions animaran el mercat. I la nit de dissabte s'allargarà amb sopar a la fresca i la festa bacanal medieval. Entre els actes de diumenge, destaquen la dansa oriental i doble sabre de Neftis-Paloma, a la plaça de la Vila, la lluita de víkings –a càrrec de l'Associació Cultural de Recreació Historicomedieval al carrer Bonaigua– o les diverses cercaviles de joglars.

Més dades

XX Mercat Medieval

11 i 12 de juny, al centre històric

http://almenar.ddl.net

Els veïns es bolquen en l'organització

M.J.R.

Un dels trets definitoris del Mercat Medieval d'Almenar és l'alta participació dels veïns, els quals es vesteixen amb robes medievals, decoren portals i cases i participen al cent per cent en la festa. “La col·laboració dels habitants d'Almenar, ja sigui amb la seva participació en l'organització o amb la seva presència en les parades –cal recordar que la meitat dels paradistes són locals–, fa possible aquesta festa”, agraeix Sarroca.

L'ambientació medieval que respira el poble aquests dies transporta el visitant set-cents anys enrere, quan l'esplendor medieval regnava arreu. Durant dos dies el mercat medieval estarà amenitzat amb escenes de la vida quotidiana. Els visitants trobaran artesans, exposicions, activitats musicals, jocs infantils i fets medievals ocorreguts a la vila.

Cal recordar que la festa medieval va començar a celebrar-se l'any 1997 amb motiu del 850 aniversari de la concessió de la carta de població a la vila pel comte Ramon Berenguer IV.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms quan tornen a casa

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona