Societat

Art urbà

Àlvar torna els colors a Tiana

L'artista montgatí ha participat en la restauració del mural de la piscina municipal que ell mateix va pintar fa 38 anys

Aquesta setmana s'han acabat els treballs d'instal·lació d'un metacrilat que permetrà preservar l'obra

Fa mitja vida, el pintor montgatí Àlvar Suñol va acceptar l'encàrrec de donar color a la instal·lació de la piscina municipal de Tiana, que en aquell moment obria portes. A la paret hi va pintar un mural que representava les quatre edats de la vida. Ara, 38 anys després, l'artista ha tornat a enfilar-se a una bastida per participar en les tasques de restauració dels frescos que fa l'empresa especialitzada Cromia. Amb 81 anys, Suñol ha agafat els pinzells per mirar de refer allò que el temps i les inclemències a què ha estat exposada l'obra a l'aire lliure s'han emportat.

La trajectòria de Suñol l'ha portat a convertir-se en un dels artistes catalans més reconeguts a nivell internacional, sobretot als Estats Units, on ha exposat i venut bona part de la seva producció. Allà, alguns professionals de Hollywood es van interessar per la seva obra i van acabar comprant quadres, com ara el director de cinema Jean Negulesco, conegut per haver dirigit la pel·lícula Com casar-se amb un milionari (1953), protagonitzada per les actrius Marilyn Monroe i Lauren Bacall.

El mural de la piscina no és, però, l'únic treball d'Àlvar Suñol a Tiana, on també va pintar el mural que presideix la sala de plens de la casa de la vila i fa uns anys va col·laborar amb la Societat Coral Joventut Tianenca amb motiu de seu centenari. També hi ha obra seva a la casa de la vila de Montgat, el municipi on va néixer.

El pintor reconeix que quan va pintar el mural de la piscina de Tiana no ho va fer “amb la pretensió que perdurés com si fos la Capella Sixtina”. Explica que els pigments que va utilitzar han resistit força bé el pas del temps, però que la preparació prèvia del mur va ser “molt senzilla” i aquest fet ha contribuït a la degradació de l'obra pictòrica, com també ho han fet agents externs com ara el sol i l'aire, ja que es tracta d'una paret exterior.

Suñol va estar treballant en el mural a mitjan mes de maig, però els treballs de restauració han culminat aquesta setmana amb la instal·lació de quatre plafons de metacrilat transparent a sobre del mural. Es tracta d'un material que permet que la pintura respiri i en garanteix la preservació durant un període de temps més llarg. Tot i això, l'Ajuntament preveu anar una pas més enllà per garantir la supervivència del mural. La regidora de Cultura, Núria Blasco, assegura que la voluntat de l'equip de govern és iniciar la tramitació perquè aquesta obra d'Àlvar Suñol es pugui convertir en bé cultural d'interès local (BCIL).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia