Societat

Societat

Embús d'estiu al Canigó

Des d'avui i fins al 28 d'agost queda prohibida la circulació de vehicles privats a les pistes forestals d'accés als refugis

Des del juliol del 2012 el nom oficial del massís a l'Estat francès és el català, substituint el francès Canigou

El Canigó té cada estiu problemes amb la freqüentació de vehicles a les pistes forestals que arriben als refugis prop del cim. L'afluència de turistes i excursionistes provoca, també, llargues cues als corriols que s'acosten al cim, a 2.784 metres d'altitud, on es troba la creu engalanada tot l'any de banderes i estelades. Una regulació dels accessos, amb restriccions de circulació, s'aplica a la demanda dels gestors del patrimoni i el medi ambient. Cada any la Prefectura (delegació del govern francès) de Perpinyà publica les normes per accedir al Canigó i les dates –que poden variar d'un any a l'altre– en què la circulació d'automòbils queda prohibida més enllà dels pàrquings des d'on cal continuar a peu fins on comença l'ascensió.

Enguany el decret de la Prefectura especifica que les pistes forestals del Llec que surt del poble de Villerac, Balaig des de Fillols i Merialles des de Castell “no es troben en estat d'absorbir el trànsit d'automòbils que comporta el període de turisme estiuenc” i justifica les restriccions pel risc “d'estacionament anàrquic que pot malmetre espècies vegetals” i per la protecció “d'espècies de fauna d'un interès ecològic primordial”. Del 2 de juliol fins al 28 d'agost queda prohibida, doncs, “qualsevol circulació de vehicles no habilitats més enllà del pàrquing del Rendé”. La pista de Balaig “està prohibida durant tot l'estiu als vehicles privats”. Per accedir amb vehicles motoritzats fins als refugis existeixen serveis autoritzats a pobles com Vilafranca de Conflent, Prada o Vernet. Es poden trobar, també, serveis de lloguer d'ases per arribar fins al peu del cim.

Canigó, en català, és la denominació oficial del massís a cavall de les comarques del Vallespir i el Conflent. La van obtenir el 13 de juliol del 2012 els representants de la mancomunitat de municipis agrupats amb el nom, fins llavors, de Syndicat Mixte Canigou. Aquest reconeixement estatal feia dotze anys que l'havien sol·licitat els municipis concernits i el Consell Departamental (equivalent a una Diputació). Una representació de batlles van reunir-se a París amb la comissió ministerial que atribueix la denominació Grand Site de France (denominació francesa per als paratges naturals protegits). Els membres d'aquella comissió van votar per unanimitat l'atribució oficial del nom Canigó en català. Un argument valorat –a més dels toponímics i històrics presentats pels nord-catalans– va ser l'existència d'una marca de menjar per a animals molt coneguda a França que s'anomena Canigou, i no van voler que es produís confusió amb el Grand Site de France que esdevenia a partir de llavors la muntanya catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

girona

Consum resol el 53% de les reclamacions a la vegueria

GIRONA

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona