Societat

Eurocapital a mig gas

La policia comprovava les bosses i l'equipatge de totes les persones que entraven al metro o pujaven als autobusos urbans

Un terç dels alumnes es van quedar a casa tot i que les escoles eren obertes

La delegació de la Generalitat va haver d'atendre molts catalans que estaven atrapats a la ciutat a causa del tancament de l'aeroport

La Brussel·les colpejada pels atemptats intentava ahir tornar a poc a poc a la normalitat, però ho feia a mig gas i en un ambient de calma tensa marcat per la forta presència policial i militar als carrers. Els que s'atrevien a utilitzar el transport públic acceptaven sense protestes les llargues cues a l'entrada de les estacions. Les autoritats van decidir obrir les línies de metro fins a les set del vespre, però només amb algunes parades operatives i en la majoria dels casos amb una sola porta d'entrada. Els agents hi feien controls de bosses i equipatges per evitar que hi entrés ningú amb explosius. Dimarts, el gihadista Khalid al-Bakraoui va passar totalment desapercebut entre la multitud i en plena hora punta va fer explotar una bomba al segon vagó d'un metro a la parada
de Maelbeek, al barri europeu. El seu germà i dos còmplices havien atemptat una hora abans a l'aeroport de Zaventem. En Gerard Bona, un català que viu i treballa a Brussel·les, es mostrava ahir comprensiu amb el servei limitat de metro. “Entenc que prenguin mesures, encara que sigui un inconvenient”, va dir, després de caminar fins a la feina, prop del districte europeu.

Tant l'estació de metro de Maelbeek com l'aeroport continuen avui tancats, mentre la policia recull proves i els experts avaluen els danys dels edificis. Fins i tot l'estructura de la seu de la Direcció General d'Agricultura de la Comissió Europea, molt propera a la zona de l'explosió del metro, s'està comprovant. Ahir totes les escoles van obrir, però alguns pares van decidir no portar els nens a classe. De fet, un terç de la mainada, segons la ministra d'Educació, Joëlle Milquet, es va quedar a casa. En algunes escoles, depenent del districte, l'abstenció va arribar fins al 45%. “Ho entenc”, va admetre Milquet. Al novembre, les autoritats belgues van obligar a suspendre les classes dos dies seguits davant de l'alerta terrorista provocada pels atemptats de París i el temor d'un atac “imminent” a Brussel·les que, finalment, ha arribat quatre mesos després. Per a molts, intentar tornar a la normalitat l'endemà dels atemptats a Maelbeek i Zaventem era complicat. L'Adriana Asorey, mare d'una nena, va optar per no dur-la a la llar d'infants, ja que la feina li oferia l'opció de fer teletreball. “Hem preferit quedar-nos”, admetia.

La majoria dels comerços van aixecar persianes, a diferència del novembre, quan la ciutat es va paralitzar totalment. Algunes grans superfícies, però, com els Ikea de Zaventem i Anderlecht, van tancar i obriran avui, mentre que els supermercats Delhaize tindran guàrdies de seguretat armats a la porta almenys fins diumenge.

“Hi ha un ambient molt estrany; no m'he mogut de l'hotel, i quan surti agafaré un taxi”, explicava a aquest diari Ferran Centelles, sommelier d'El Bulli, que era a Brussel·les en unes jornades de l'International Taste Quality Institute quan es van produir els atemptats. Centelles tenia previst marxar de la capital europea dimarts, però l'atac a l'aeroport els va obligar a quedar-se dues nits més. Avui tornen en tren, via París, fins a Catalunya. “Es nota molt la vigilància; hi ha poca gent al carrer, molta calma tensa”, assegurava, content de poder marxar. En el seu cas, l'organització de les jornades els va oferir i reservar l'allotjament, però molts altres catalans que eren a la capital europea de vacances no van tenir tanta sort.

La delegació de la Generalitat a Brussel·les va haver d'atendre unes 130 persones afectades. “La prioritat ha estat ajudar els que s'han posat en contacte amb nosaltres perquè tornin a casa al més aviat possible i deixin enrere el malson”, va assegurar el representant permanent davant de la UE, Amadeu Altafaj.

130
catalans
van haver de ser atesos per la delegació de la Generalitat a Brussel·les pels problemes que els van ocasionar les conseqüències dels atacs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia