Societat

Saba nova per “revitalitzar” el barri antic de Manresa

Un grup de nous comerciants empeny un moviment “per potenciar l'activitat social” al nucli històric

L'associació de veïns i la de botiguers s'apunten a la proposta

Les activitats s'inicien aquest Sant Jordi

El centre històric ha de tenir “més llum, més vida i més colors”

Manresa va veure néixer ahir L'Antic, un moviment ideat per nous comerciants i restauradors que s'han posat entre cella i cella “revitalitzar” el nucli històric “i potenciar la seva activitat social”.

La iniciativa ja ha aconseguit sumar al projecte l'associació de veïns i la de botiguers, així com propietaris d'establiments que fa anys que són al barri i voluntaris que faran possible l'estrena de les activitats, aquest dissabte, coincidint amb Sant Jordi.

En un lloc emblemàtic com és el recuperat carrer del Balç, els impulsors de la proposta van desgranar un projecte que ha de fer que els manresans “se sentin orgullosos d'aquesta part de la ciutat”, en paraules de Sònia Sanz, una de les darreres d'aterrar al barri, on aviat obrirà una nova botiga de complements.

El moviment s'estructurarà a partir de quatre línies de treball, que seran les que formaran un calendari d'actes per potenciar la restauració de la zona i el seu teixit comercial; donar a conèixer els carrers i places del barri més enllà de les cèntriques plaça Major i Sant Domènec, i “rehabilitar la imatge del barri, que ha de tenir més llum, més colors i més vida”.

Tal com ahir deia Alba Martínez, que fa just quatre mesos ha obert la botiga de roba Killing Weekend al carrer Sant Miquel, “tenim ganes que passin coses al barri, de retornar-li la imatge que ha perdut i de fer adonar la gent de Manresa que som aquí”. Al seu costat, Vicky Garcia, de la Vermuteria Santa Rita, que aquest juliol celebrarà el segon aniversari, hi va afegir: “L'objectiu és que hi hagi vida, que la gent tingui ganes de comprar i de venir.”

En la presentació que es va fer ahir, també hi van assistir el comissionat per al Centre Històric, Adam Majó, i la regidora de Promoció Econòmica de Manresa, Mireia Estefanell, que va remarcar que el nou grup “dota els carrers d'una mirada nova i d'un relleu generacional amb gent que ha creat projectes personalitzats que no tenen a veure amb cadenes ni amb establiments de baix poder adquisitiu”. A més, va subratllar que ho fan “de bracet amb les associacions i amb la gent que ja era al barri”.

La regidora feia referència a Josep Trapé, de l'associació de comerciants de Sobrerroca, plaça Major i voltants, i a Anna Martínez, de l'associació de veïns del barri antic, que es van mostrar “il·lusionats” amb la saba nova que ha arribat. Trapé hi va afegir que moviments com aquest “ajuden a trencar l'estigma que durant anys ha patit la zona”.

Menjar a totes hores i millorar l'enllumenat

Tasta L'Antic i Compra a L'Antic són dos dels quatre eixos del moviment. La idea: que la gent torni a comprar i a menjar al barri. Hi ha objectius, com ara que es pugui fer un mos a qualsevol hora a un preu assequible. Però també deures per al consistori: volen millorar l'enllumenat del barri.

Ja hi ha més obertures que tancaments

Després d'un període “negre”, la tendència s'està capgirant. Josep Trapé, de l'associació de botiguers, va dir que ja hi ha més obertures que tancaments. Les pròximes: una botiga de complements, una estètica que compartirà espai amb un dissenyador i un nou restaurant.

Conèixer els carrers a través de l'esport

Entre les futures accions, ja està en marxa una cursa nocturna pel nucli antic el 4 de juny. La idea: donar a conèixer els carrers a través de l'esport. També volen donar un nou ús als aparadors tancats i proposen pintar murals artístics que embelleixin la imatge de la zona.

Vuit places amb activitat gastronòmica i cultural

El grup té previst fer una acció al mes i l'estrena serà aquest dissabte, coincidint amb Sant Jordi. Hi haurà una ruta de bars i un concurs de tapes que engloba 20 establiments i que estableix un recorregut de vuit places “amagades dels circuits habituals” i que L'Antic proposa “descobrir”, com la Icària, la Valldaura o la Clavé. També es faran concerts i un mercat de joves productors i, entre les propostes més originals, hi ha la lectura de poesia als balcons de la plaça Gispert i l'obertura del pati de la casa Amigant, on s'habilitarà una terrassa amb música en directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA