Administracions

El govern de Berga admet que l’ajuntament està “arruïnat”

El consistori porta al ple d’aquest dijous l’aprovació del pressupost de 2018 sense cap suport garantit

Assegura que la situació serà crítica fins al 2022

El govern municipal de Berga (CUP) ha admès que l’ajuntament està “arruïnat” i que si es tractés d’una empresa privada “estaria en fallida des de fa anys”. Així s’ha expressat el regidor d’Hisenda, Francesc Ribera, que ha assegurat que fins al 2022 la situació no es començarà a reconduir. Precisament aquest dijous el govern cupaire portarà al ple l’aprovació del pressupost municipal del 2018 –que suma 20,5 milions d’euros-, malgrat que tot apunta que no prosperarà, ja que no té el suport ni d’ERC ni del PDeCAT. Tot i això, Ribera ha dit que a efectes pràctics la situació serà “pràcticament la mateixa” que fins ara, ja que el govern es veurà obligat a prorrogar el pressupost del 2017 com ja ha fet els primers vuit mesos de l’any. Ribera ha avançat que davant d’aquesta situació ja es posaran a confeccionar els números del 2019 amb l’objectiu de tenir-los llestos abans de finalitzar l’any.

La proposta de pressupost que portarà el govern de la CUP al ple d’aquest dijous al vespre suma 20,5 MEUR i són uns números “pràcticament iguals als del 2017 i 2016”. Segons el regidor d’Hisenda, Francesc Ribera, el govern només pot maniobrar amb un 3,7% del pressupost, ja que “el 96,2% restant està compromès pels deutes i les obligacions”. De fet, Ribera ha dit que el consistori només pot decidir què fer amb uns 700.000 euros del total de 20,5 milions que suma el pressupost.

Ribera ha criticat que quan la CUP va accedir al govern l’any 2015 es va trobar amb un deute de 19 milions i un consistori “totalment arruïnat”. Davant d’aquesta situació, ha dit el regidor, “vam tirar endavant una gestió que ha permès reconduir la situació i sortir del dèficit estructural i pagar totes les obligacions creditícies”. De fet, Ribera ha dit que es van trobar “2,8 milions de factures sense pagar dins d’un arxivador”. Malgrat que la situació s’ha anat “reconduint”, Ribera ha assegurat que “això no significa que el consistori continuï estan arruïnat i el seu dia a dia continuï sent crític”. Les últimes dades constaten, segons el regidor, que dels 19 milions de deute s’ha passat als 17 l’any 2017.

Pel que fa al fet que el pressupost del 2018 s’hagi presentat amb tant de retard, Ribera ha explicat que el motiu és que no es podien portar a aprovació els números fins que no s’aprovés el pressupost de l’Hospital Sant Bernabé de Berga i això, ha dit Ribera, “no ha estat possible fins aquest mes d’agost”. Tot i això, el regidor d’Hisenda ha dit que el pressupost ja estava fent des de finals de l’any passat i “tots els grups de l’oposició el tenien sobre la taula”.

Quant a l’elaboració del pressupost del 2019 davant de la manca de suport per tirar endavant els números del 2018, Ribera ha avisat que els números seran “gairebé idèntics als d’aquest any i el passat”. “No hi haurà cap sorpresa especial, serà un pressupost que ens permetrà no naufragar”, ha alertat Ribera.

El regidor d’Hisenda ha expressat que l’objectiu de la CUP és que durant aquesta legislatura s’hagi fet la “meitat del camí necessari” perquè l’Ajuntament “s’alliberi d’aquesta condemna”. “Haurà sigut molt desagradable perquè quan algú entra a l’ajuntament té ganes de fer les coses amb què s’havia compromès”, ha lamentat Ribera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona