Administracions

Palamós baixarà enguany del 20% d’endeutament i té 4,24 milions de romanent

El consistori ha reduït el deute des del 58%, a finals del 2014, fins al 21% al tancament de l’exercici 2019

Cada àrea ha ajustat despeses i creixen els ingressos

L’àrea de Serveis Econòmics de l’Ajuntament de Palamós ha completat el tancament de l’exercici 2019 amb el resultat positiu de 3,465 milions d’euros. A aquesta dada cal afegir-hi que el romanent de tresoreria acumulat en els darrers anys al consistori palamosí, també favorable, se situa en un global de 4,24 milions. I pel que fa als criteris d’estabilitat financera, el superàvit municipal és de 3,42 milions.

Amb aquestes xifres positives, el govern local defensa que “el pressupost de 2019 ha seguit la tendència de les liquidacions dels darrers anys, que permeten reduir l’endeutament del municipi a xifres històriques”. Ara mateix, segons els darrers registres, el deute viu se situa al voltant del 21%, i si la previsió del pressupost d’enguany no es torça, preveuen acabar l’exercici per sota del 20% d’endeutament.

L’àrea de Serveis Econòmics continua prioritzant l’amortització de deute, que al tancament de l’exercici del 2018 era del 26%. Però remarquen la progressiva tendència a la baixa en el volum de crèdits que s’ha obtingut en els darrers anys, des del 58% l’any 2014, un 52% el 2015, un 46% el 2016, i un 33,34% l’any 2017.

Estalvi, àrea a àrea

El superàvit global aconseguit és fruit d’un treball de gestió que s’ha dut a terme des de l’àrea de Serveis Econòmics, tot potenciant l’estalvi i amb una implicació directa de les diverses àrees municipals, que tenen un paper rellevant en el control i gestió dels respectius pressupostos. A banda, destaquen també la dinàmica constant que s’ha dut a terme per poder continuar incrementant el nivell d’ingressos en els pressupostos municipals.

Aquesta tasca realitzada assegura el compliment de les regles de despesa, i a la vegada referma l’estabilitat pressupostària. Tot i els criteris que la norma estatal imposa a les economies municipals per endeutar-se, l’administració palamosina diu que la capacitat de finançament se situa en 1,27 milions.

LA XIFRA

1,27
milions
és la capacitat d’endeutament nou per finançar inversions del municipi, segons la llei d’estabilitat pressupostària.

Pendents dels diners de la llar d’infants

El resultat econòmic positiu del municipi podria ser encara millor si s’hi sumessin els 500.000 euros que continuen en l’aire pel finançament de la Generalitat, retallat des del 2011, de la llar d’infants L’Estel de Mossèn Gumersind. El consistori s’ha plantejat reclamar judicialment, però espera que el nou pressupost de la Generalitat confirmi una nova fórmula que compensi el deute. I el portaveu de Cs, Cristóbal Posadas, aposta per fer una demanda perquè el retorn, si no, s’ajornarà dècades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia