Administracions

DANIEL ENCINAS

ALCALDE DE CRUÏLLES, MONELLS I SANT SADURNÍ DE L’HEURA

“Hem guanyat 30 veïns nous”

El padró del municipi ha crescut durant l’epidèmia per l’atracció de residents nous

Diu que era un dels objectius de mandat i ara volen millorar les telecomunicacions

Participació.
És jove i presideix un govern renovat i amplíssim, d’ERC-Avenç, amb 8 dels nou edils del consistori. I en un municipi petit, de 1.200 habitants, on tots es coneixen, admet que no hi ha hagut treva ni per als edils ni per als treballadors, a cop de WhatsApp. La crisi sanitària els ha fet tensar i, també en part per això, volen aprofundir en una governança més participativa i quotidiana.

L’alcalde destaca que el municipi ha guanyat població durant l’epidèmia.

Com han passat aquests tres mesos al municipi?
Doncs han estat llargs, però hem tingut moltíssima sort, comparat amb altres regions o fins i tot amb poblacions properes. Els veïns han respectat les mesures de confinament o la prohibició d’accedir a parcs infantils. I les incidències amb els veïns de segona residència han estat mínimes. De fet, en alguns casos han sol·licitat l’empadronament.
Quanta població han guanyat?
Aproximadament uns 30 empadronats nous, però són persones que, de fet, ja passaven llargues temporades al poble i quan es veia venir que hi hauria confinament, ja van optar per inscriure’s aquí. Semblen poques, però per al nostre cens, d’uns 1.200 habitants i amb oscil·lacions habituals d’una o dues altes o baixes, està bé.
Creuen que la tendència anirà a l’alça, amb la por als contagis i més facilitats per teletreballar?
Pot ser. De fet, ja era un dels objectius principals del mandat: donar nova energia al municipi, atreure més gent perquè visquin aquí tot l’any. Però si augmenta la població necessitarem més i millors equipaments i, sobretot, fibra òptica. Soc optimista.
Pot avançar novetats?
Fa pocs dies que ens hem reunit amb una empresa, l’única que estava interessada a desplegar la fibra. No puc avançar-ne el nom, només que és petita i que les grans operadores fins ara no hi havien vist negoci. Però, si tot va bé, abans de final d’any ja tindríem xarxa de banda ampla en algunes zones. És bàsic per poder teletreballar o assistir a classes i reunions virtuals amb garanties.
Es replantegen alguna de les inversions o obres previstes?
Els terminis de contractació s’han endarrerit. I també l’inici d’algunes obres, com per exemple les d’eixamplament de la carretera de Monells a Madremanya i un carril bici, que fa la Diputació, i que encara estan en curs. De moment, sembla que no ens perilla cap subvenció. Però sí que hem deixat en pausa la reforma de l’accés a l’escola de Cruïlles.
Quines despeses els ha comportat l’epidèmia?
D’entrada, vam habilitar una partida de 50.000 euros per fer front a les mesures: termòmetres per a escoles i equipaments, gels i dispensadors, mascaretes. Però són eines que aquests mesos han ajudat a frenar els contagis.
No tenen prou marge, d’ara al setembre?
En part, també. Però ho hem fet perquè és un gran projecte, prioritari, però volem aprofitar la situació per debatre’l millor i rebre el màxim d’opinions de veïns.
Alguna novetat del buidatge de l’abocador de Vacamorta?
Nosaltres no ens movem de la posició que s’ha de complir la sentència, buidar-lo del tot i amb el mínim d’impacte, i que la Generalitat continua sense convocar la comissió de seguiment. Dilluns, el grup d’En Comú Guanyem va presentar una moció al consell comarcal, en aquests termes, i tots els grups la vam aprovar per unanimitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona