Administracions

Madrenas i Viñas fan una crida a no abaixar la guàrdia

Fa una setmana de les restriccions a Girona i Salt i els alcaldes demanen la responsabilitat individual i col·lectiva dels ciutadans

Es mostren comprensius amb la possible pròrroga de les limitacions

Una setmana després que Girona i Salt canviessin a semàfor vermell i s’apliquessin restriccions, per les altes taxes de risc de contagi, els alcaldes Marta Madrenas i Jordi Viñas demanen responsabilitat individual pel bé col·lectiu. El director territorial de Salut, Miquel Carreras, va assenyalar dimarts que les mesures imposades fa set dies es “comencen a notar”, si bé no es tradueixen en una millora “immediata” de les dades. Madrenas coincideix que “s’està desenvolupant bé” i que “no hi ha hagut problemes importants”. El primer dia van detectar concentracions de joves a les pistes esportives per jugar i van decidir apagar els llums per evitar les trobades. “Des que hem iniciat les restriccions, hem millorat, però encara estem en una situació dificilíssima. No ens podem permetre fer passes enrere”, destaca Madrenas. “No ens hem de relaxar encara que hi hagi certa normalitat al carrer”, assenyala Viñas.

Els dos alcaldes insisteixen que es minimitzi la vida social i s’actuï de forma responsable amb els grups de confiança. Per l’alcalde saltenc, no es tracta d’aplicar moltes mesures restrictives, sinó “que les que apliquis les puguis controlar o fiscalitzar; si no són inútils”. Entre altres, continuen les limitacions d’aforament a un màxim del 50% en restaurants i bars –es prohibeix consumir a la barra–, s’han tancat els parcs infantils i espais esportius a l’aire lliure i hi ha restriccions d’accés a entorns naturals com les Deveses de Salt o les hortes de Santa Eugènia. Viñas recorda que, a banda, setmanalment, estableixen un centenar de controls en 24 punts del municipi, un seguiment que fan de forma continuada. A través d’agents cívics, Protecció Civil i policia local també vetllen pel tancament dels parcs infantils, ja que en treuen el precinte. Quant al control als bars i restaurants, en una setmana s’han inspeccionat 70 establiments de Salt i s’han posat sis denúncies als que no complien les mesures. L’alcalde recorda que s’hi fa una segona inspecció. Aquest dilluns, en el ple, es va modificar l’ordenança amb la qual prorroguen fins a finals d’any l’ampliació de les terrasses. L’alcaldessa de Girona també destaca que “la policia actua” i que “s’han obert tres expedients a establiments”. “El primer dia vaig passejar per la ciutat i vaig comprovar que les terrasses havien fet un esforç per reduir l’aforament i, en general, es compleix”, remarca Madrenas.

Els valors dels joves

Madrenas insisteix especialment en els joves, com un “sector vulnerable”. L’alcaldessa de Girona apel·la als valors dels joves i subratlla que posar-se la mascareta és “un signe de solidaritat amb majúscula” envers “els que estimen”. “Ho han passat malament i cal fer-los veure que és una dosi de generositat; necessiten aquest plus d’implicació.”

Viñas i Madrenas fan una valoració molt positiva dels cribratges que es van fer a Girona i Salt. “Va anar molt bé per detectar asimptomàtics i ens va permetre aïllar grups”, destaca Viñas. Madrenas fa una valoració “molt alta” del 6% d’asimptomàtics detectats.

El gerent de Salut, Miquel Carreras, no va descartar allargar les restriccions. “Ho farem, no hi ha cap problema; Salut, que és el que ho determina, entén que amb quinze dies no n’hi ha prou”, remarca Viñas, que recorda que no hi ha hagut cap Procicat que no s’hagi allargat. “Forma part del ritme d’evolució de la pandèmia”, hi afegeix. Madrenas també és partidària d’allargar les restriccions “per assegurar” que no s’hagi de recórrer a un confinament estricte. “No ens podem relaxar, de cap manera”, conclou.

LA FRASE

Amb les restriccions hem millorat, però no ens podem permetre fer passes enrere; la situació és difícil
Marta Madrenas
alcaldessa de Girona

LA FRASE

S’han d’aplicar mesures per conscienciar la ciutadania que estem en una pandèmia
Jordi Viñas
alcalde de Salt

Confinament de grups de les escoles

Una setmana abans de l’inici del curs escolar, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, es va reunir amb els directors dels centres educatius del municipi i els va recordar que, tot i els protocols d’actuació, els casos eren inevitables. “El fet que hi hagi grups que s’hagin d’aïllar serà permanent durant tot el curs 2020/2021”, remarca. “L’important és haver obert les escoles i que la mainada torni a un cert ritme d’aprenentatge i de contacte, d’entorn social i de relació”, recorda Viñas. Segons dades del Departament d’Educació, hi ha dotze grups confinats als centres educatius de Salt.

L’alcaldessa de Girona destaca que aquesta situació serà freqüent i que “no s’ha de dramatitzar”. Marta Madrenas destaca el seguiment “correcte” dels casos detectats en escoles i instituts, i que “es donen les respostes”. Remarca que s’han de mantenir els vincles de confiança amb la comunitat educativa. També hi ha dotze grups confinats en centres de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona