Administracions

política

El Parlament debat avui la llei de vegueries

La Plataforma per una Vegueria Pròpia demana als diputats el seu suport a la vegueria del Penedès

El projecte de llei de vegueries es debatrà avui, a partir de les quatre de la tarda, en el ple del Parlament, on s'haurà de discutir prèviament l'esmena presentada per CiU per reconèixer la vegueria del Penedès. En els últims dies, la Plataforma per una Vegueria Pròpia del Penedès ha fet una campanya adreçada als diputats per aconseguir el màxim suport a la seva causa. L'aprovació de l'àmbit funcional de planificació del Penedès el 14 de juliol, que situa el territori format pel Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès i una part de l'Anoia a l'altura dels altres set territoris reconeguts fins ara com a tals (l'àmbit metropolità, les comarques gironines, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre, Ponent, les comarques centrals i l'Alt Pirineu i l'Aran), és l'argument més fort que esgrimeix ara la plataforma per demanar el reconeixement de la vegueria.

El ple de Vilanova i la Geltrú va aprovar ahir a la tarda –amb el suport de tots els grups municipals a excepció del PSC, que es va abstenir en la votació– una moció defensada per la plataforma en què es reiterava el suport de l'Ajuntament de Vilanova a la vegueria del Penedès, com ja va fer el ple de Vilafranca del Penedès la setmana passada. En la presentació de la moció, el president de la plataforma, Fèlix Simón, va demanar als regidors el suport dels seus respectius grups parlamentaris per aconseguir aquesta tarda que el Penedès sigui reconegut finalment com a vegueria, després de cinc anys de campanya. Simón va apel·lar a la “dignitat” del territori, ara que ja té la qualificació d'àmbit funcional, per convèncer els grups parlamentaris perquè donin suport a l'esmena de CiU, i per evitar que “la veu del territori” quedi de banda: “És l'últim ple, endrecem bé el país, no deixem set cambres de la casa netes i polides, mentre que la vuitena queda a mig fer dissabte”, va reivindicar Simón davant dels regidors del ple de Vilanova.

La llei metropolitana, també

La llei de creació de l'àrea metropolitana s'hauria d'aprovar avui al Parlament després del debat de les esmenes que hi han presentat els grups de l'oposició. CiU, el PP i el grup mixt volen que Vallirana sigui el trenta-setè municipi que integri l'àrea metropolitana inicial, però la proposta del govern només n'inclou 36. La principal diferència és qui ha d'ocupar la presidència del futur organisme de gestió. L'oposició vol que sigui per defecte l'alcalde de Barcelona, però el govern estableix un mecanisme d'elecció que no ho garanteix totalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.