Administracions

Compte enrere per a la Canonja sense acord tancat

primer ple El proper dissabte es constituirà la gestora que dirigirà el nou Ajuntament un cop entri en vigor la llei de segregació repartiment Negociacions de darrera hora amb Tarragona per tancar els acords de finances i serveis

La Canonja es prepara aquests dies per a un dels passos més importants de la seva història: la segregació efectiva de Tarragona i la restitució com a nou municipi, 47 anys després de perdre aquesta condició. El proper dissabte entrarà en vigor la llei de creació del municipi que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el passat 15 d'abril, després que tant la fins ara Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) com l'Ajuntament de Tarragona consensuessin un expedient de separació. A la pràctica, l'entrada en vigor del document suposarà la constitució d'una comissió gestora que s'encarregarà de dirigir el nou consistori fins a les properes eleccions municipals, el maig de l'any vinent.

El proper dissabte, per tant, la Canonja celebrarà el seu primer ple com a municipi independent en què els membres de la nova gestora (que seran els onze regidors actuals de l'EMD) escolliran també el president de la comissió i a la pràctica alcalde del nou municipi, càrrec que previsiblement recaurà sobre l'actual president de l'EMD, Roc Muñoz (PSC). L'objectiu inicial és mantenir també fins a les eleccions locals el govern d'unitat que en els darrers mesos està en marxa al nucli.

Sense acord tancat

Per començar a funcionar de forma independent, caldrà abans que els representants de la Canonja i l'Ajuntament de Tarragona acabin de tancar els acords per a la distribució dels ingressos i els serveis, una tasca que aquests dies està comportant moltes negociacions de darrera hora. L'acord ha d'estar obligatòriament tancat el dissabte quan es constitueixi la gestora. “Hi ha molts temes burocràtics per mirar, estan sent unes setmanes molt intenses i de molta feina”, relatava Roc Muñoz, que espera que en les properes hores es pugui per fi donar per tancat l'acord.

Un dels temes principals que encara s'està perfilant és com es farà el traspàs dels ingressos de les químiques del polígon petroquímic sud al nou ajuntament canongí. El 82% del sòl d'aquest polígon estarà ara dins del terme de la Canonja, i, per tant, li correspondran els ingressos que aquestes generen, tot i que el traspàs s'haurà de fer de forma progressiva per tal de no crear un perjudici a Tarragona. De moment, ambdues parts segueixen negociant quin tant per cent rebrà d'entrada el municipi (en principi estava previst un 40%, però s'està revisant l'acord per culpa de la crisi) i quant de temps es trigarà en assolir el 100% dels diners generats per les indústries. En el mateix sentit, també s'estan polint els detalls de la mancomunitat de serveis que afectarà, entre d'altres coses, la recollida de residus, l'abastament d'aigua i el servei d'autobusos de transport urbà. “Sempre hem dit que no volem trencar amb Tarragona”, va destacar Muñoz.

LA XIFRA

47
anys
són els que han passat des que la Canonja va perdre la condició de municipi, el març de 1963.

LA DATA

30.10.10
és el dia
que es compliran els sis mesos perquè entri en vigor la llei de creació de la Canonja, del 15 d'abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona