MIQUEL VILAR

SÍNDIC DE GREUGES DE TIANA

«El síndic ha de ser visible tot l'any»

Acaba de ser nomenat síndic de greuges de Tiana. Què espera del càrrec?
–«El síndic de greuges és una figura molt interessant. El fet de poder fer de mediador, rebre opinions, suggeriments i queixes, i de poder actuar per solucionar un possible maltractament de l'administració envers el ciutadà és una tasca que m'interessa. A més, el síndic també pot actuar d'ofici, és a dir, actuar sense que hi hagi necessàriament un requeriment ciutadà, i això dóna molt marge d'activitat.»
–Creu que tindrà molt feina?
–«No ho sé (riu). La funció d'ofici pot donar més feina, però el més important és que aquesta figura sigui coneguda al poble. És cabdal que el ciutadà sàpiga que hi ha una persona que pot vetllar pels seus interessos.»
–La manca de visibilitat és el principal repte perquè el síndic de greuges sigui efectiu?
–«És indubtable. Cal que els mitjans públics municipals (la ràdio i el butlletí local) se'n facin ressò. S'hauria d'elaborar un sistema que permetés trencar la inèrcia de no anar-hi. La feina que realitza el síndic ha de ser prou coneguda.»
–Cada any es presenta un informe amb les peticions recollides...
–«Sí, però no cal esperar a presentar un document anualment. S'ha de treballar perquè el síndic sigui visible i desenvolupi la seva tasca tot l'any.»
–Quins objectius s'ha plantejat?
–«Bàsicament, donar-me a conèixer entre els ciutadans. Crec que puc emprar les bones accions i experiències per desenvolupar la feina de mediador. No vull salvar el poble, perquè les administracions ja se'n cuiden. La meva idea és defensar els tianencs quan siguin menystinguts per l'Ajuntament.»
–Tiana ha estat un any i mig sense síndic de greuges. Al final, l'Ajuntament va optar per obrir una convocatòria. Per què creu que hi ha hagut tantes dificultats per trobar-ne?
–«Possiblement, pel joc govern-oposició, que és molt fort a Tiana. L'oposició fa d'oposició pura i dura.»
–Però, és comprensible aquesta actitud?
–«És de difícil comprensió. Desconec el que va passar realment, però crec que el problema va ser que un volia segregar el tema de la resta d'aspectes del dia a dia i el govern, no. De vegades, ens entossudim en aspectes que haurien de gaudir del consens de tothom, com per exemple aquest.»
–Lluís Carreras, el seu antecessor, li ha donat cap consell?
–«M'ha dit que la sindicatura de greuges és una feina molt maca, de molt contacte amb el ciutadà, molt enriquidora. El ciutadà ve a tu pensant que ho podràs solucionar tot. A vegades, és impossible. Però el fet de poder millorar aspectes menors del nostre dia a dia és molt interessant.»
–Quines creu que han de ser les actituds que ha de tenir un defensor del ciutadà?
–«Saber escoltar, saber aconsellar i saber orientar. Aquestes tres, bàsicament. La primera tasca que ha de fer un síndic és informar el ciutadà dels seus drets i els camins que ha de seguir per aconseguir les seves pretensions. I per a això cal tenir mà esquerra.»
–Coneix les principals demandes dels tianencs?
–«En els anteriors informes presentats pels síndics que m'han precedit destacaven els problemes veïnals, els urbanístics i alguns assumptes relacionats amb la Guàrdia Urbana.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona