Administracions

RIBERA D'EBRE

El govern de Rasquera dimitirà si guanya el no

Considera la consulta del 10 d'abril “una moció de confiança del poble”

L'alcalde critica la “hipocresia” del debat, al·legant que l'Estat espanyol és el segon productor mundial de cascall

Una decisió “dràstica”, però fruit d'un procés: l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, va raonar així la decisió anunciada ahir que el govern municipal dimitirà en bloc en cas que perdi la consulta sobre la plantació de cànnabis. “És un projecte de futur que compensarà el deute municipal i intenta tancar la crispació acumulada durant 30 anys”, va dir. “Si no tenim el suport del poble, és coherent que dimitim”, va sostenir. La consulta s'ha previst pel 10 d'abril, i aquesta setmana el govern n'ultimarà els detalls. La votació serà secreta, amb urnes i d'acord amb el padró, de 960 veïns. “Hem de decidir si hi poden participar els més grans de 16 anys, o bé de 18, i també voldríem que hi poguessin dir la seva els estrangers empadronats”, va explicar Pellisa. El mateix govern ha fixat un índex de vots afirmatius molt alt, del 75%, per superar el tràmit: “Tenim la percepció que es factible aconseguir-ho.”

Alta participació

A l'Àgora Cannàbica, els dos dies de sessions informatives que el govern ha organitzat, hi han participat unes 600 persones, algunes repetidores. El primer dia s'hi van fer conferències tècniques i jurídiques sobre plantacions; el segon es va visionar un documental amb testimonis d'usuaris de marihuana amb finalitats terapèutiques. Fins ara, ningú del poble s'hi ha adreçat “per muntar xerrades i explicar arguments en contra”.

El consistori defensa un projecte que “crearà cinc llocs de treball directes, 40 d'indirectes en construcció d'hivernacles, seguretat i gestió forestal, amb una inversió de 1,3 milions”. El pla B per eixugar un deute que supera el màxim legal és “el de Rajoy per pagar els proveïdors, però que aturaria l'activitat municipal”. “Volem viure del paisatge, els productes agraris i l'artesania, no de les nuclears i les eòliques”, diuen els responsables municipals, que estan en contacte amb altres entitats, com ara Airam, per fer més plantacions, tot i que encara no ha tancat acords.

Pellisa ja va dimitir com a membre d'ERC i conseller comarcal, perquè “la gent està farta de batalletes polítiques i vol solucions”. El batlle està molest amb la moció contra el projecte que vol aprovar el Consell Comarcal de la Ribera: “És una hipocresia, perquè l'Estat és el segon productor de cascall (del qual s'extreu l'opi); hi ha 12.000 ha sense vigilància per a les farmacèutiques i ningú ha dit res.” “El cànnabis es cultiva des de fa 6.000 anys i no ha matat ningú, les nuclears, sí”, hi va afegir l'alcalde.

LA XIFRA

1,3
milions és el deute
que arrossega l'Ajuntament de Rasquera, en relació a un pressupost anual de 750.000 euros.

Com quedaria l'Ajuntament?

A Rasquera hi governa amb majoria absoluta ERC, amb quatre regidors. L'oposició està a les mans de CiU, amb tres regidors. Les dimissions en bloc d'un govern no són freqüents. Una sentència del Tribunal Constitucional del 1994 aclareix que la renúncia de l'alcalde s'ha de fer per escrit davant del ple i que és “automàtica i irrevocable”. A la sentència hi dóna suport el reial decret 2568/1986 i el reglament d'organització del funcionament de les entitats locals.

I, un cop feta la renúncia, què? La llei electoral 5/1985 preveu que s'avanci en la llista, però en aquest cas és improbable que ho acceptessin els candidats d'ERC. En aquest sentit, la llei diu que “és proclamat alcalde el regidor que encapçali la llista que hagi obtingut més vots”. És a dir, que l'obtindria CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.