Administracions

PERE ARDERIU

ALCALDE DE DAS (CIU)

“Vull acabar la plaça del meu pare”

Arderiu diu que li agradaria urbanitzar un espai adquirit quan el seu pare era alcalde

Veu bé ser olímpics com a promoció

A Pere Arderiu, ramader de professió, li agrada remarcar que la seva mare és filla d'alcalde, dona d'alcalde i mare d'alcalde. Arderiu ocupa el càrrec que abans havien ostentat el seu avi i el seu pare, tot i que amb altres consistoris pel mig. Fa 8 anys que és a l'Ajuntament, però fins ara estava a l'oposició. Estarà dos anys al Consell Comarcal.

Das és un petit municipi de la comarca de la Cerdanya que té un pressupost de poc més de mig milió d'euros. L'alcalde analitza en aquesta entrevista com s'ho fan en aquest context de problemes de finançament dels ajuntaments i fa un repàs de les actuacions principals que el seu equip ha dut o està duent a terme.

L'Ajuntament que presideix és petit. Com els afecta, la crisi?
Ens afecta com a tothom, però com que tenim un Ajuntament sanejat anem trampejant la situació. Tenim cura de fer només les coses que convenen als veïns i les que estan dins les nostres possibilitats.
En què treballen?
L'actuació més important que hem fet és l'ampliació del cementiri de Das. De fet, és una obra que ens la vam trobar començada i nosaltres l'hem acabat. En aquest cas, hem edificat més per intentar mantenir la forma antiga que tenia aquest equipament.
I amb això ja han esgotat el pressupost?
De moment, hem fet l'obra i l'hem sufragat a l'espera que la Generalitat ens faci arribar la subvenció que tenim concedida. També hem habilitat una zona de jocs infantils al nucli de Sanavastre. Hi ha una cinquantena d'habitatges i és una zona de famílies amb molta mainada. L'espai de joc que hi havia fins ara era petit i fosc. Ens ha costat de trobar uns terrenys que hem llogat i hi hem construït l'àrea de jocs, una zona de pícnic i un camp de futbol. Ha estat una bona experiència perquè hem tingut la col·laboració dels veïns a l'hora d'executar els treballs.
I a Das, què hi han fet, a part de l'ampliació del cementiri?
Hi hem recuperat i restaurat un antic safareig públic i hem ressembrat i protegit amb una tanca un espai verd del poble.
Alguna obra important, pendent?
Sí. La millora de la carretera de Sanavastre. Ens han aconsellat que la deixem pel pla únic d'obres i serveis (Puoisc) del 2013, però potser l'executarem abans si aconseguim cobrar de la Generalitat pel cementiri. Ara hem tingut la sort de poder aprofitar que unes màquines treballaven a prop del municipi per arreglar els trams més malmesos i això ens dóna corda.
Així, quin projecte inclouran, en el Puoisc?
Segurament, la urbanització de la plaça Cerdanya. És una obra que em fa una especial il·lusió, perquè la va iniciar el meu pare quan era alcalde. Ho hem de valorar, però, perquè el pla únic prioritzarà les obres bàsiques.
Què li passa, a aquesta plaça?
El pare va adquirir els terrenys i un altre Ajuntament hi va fer només una paret. De fet, ara per ara, serveix d'aparcament.
Vostè està al govern del Consell Comarcal de la Cerdanya. Què en pensa, d'una llei pròpia per a la comarca?
Vivim en una zona molt singular i amb una divisió administrativa important. La llei seria positiva. En l'anterior Parlament no la va voler debatre i, ara, amb el mateix color polític al consell i a la Generalitat, potser prosperarà.
Els Jocs Olímpics d'hivern del 2023 queden lluny. Seria bo, per a Das, que el COI els els concedís?
Sí, sempre que la gent es quedés a la Cerdanya i la volgués descobrir, tenint en compte que la seu serà Barcelona. Quan a infraestructures, caldria construir la pista olímpica de descens a la Tosa i també arreglar els accessos al nostre municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona