Gavà espera més visitants a la platja per la bandera blava
L'aparcament gratuït atreu banyistes que eviten les zones de pagament del Prat, Viladecans i Castelldefels
Les dunes es netejaran per eliminar les espècies invasores i se'n crearan de noves
El consistori es planteja la conveniència d'una zona blava
La platja de Gavà es prepara per rebre aquest estiu un nombre més elevat de banyistes. No pas perquè hagi canviat de forma substancial l'oferta, que s'estén al llarg de gairebé 4 quilòmetres, sinó com a conseqüència del que passa als municipis veïns. És l'única platja del Baix Llobregat que conserva la bandera blava, ja que tant Castelldefels com el Prat l'han perdut. La primera, pel soroll de les guinguetes; la segona, per una qüestió administrativa. Però, a més, no s'hi ha de pagar per aparcar, a diferència de Castelldefels, que va posar en marxa l'estiu passat la zona blava a tot el litoral, i del Prat, que enguany incorpora una zona de pagament a tota la platja per als forans. També es paga a Viladecans, que ha habilitat 400 places a la zona de la Murtra.
El consistori ja va detectar l'estiu passat un increment del nombre de visitants a Gavà Mar, un barri on històricament hi ha hagut problemes d'aparcament en la temporada estival. Aquest estiu agents en motocicleta circularan pel barri “amb un objectiu dissuasiu, i si això no té èxit se sancionarà, perquè aparcar on no es pot aparcar genera un problema als veïns”, va explicar ahir l'alcaldessa, Raquel Sánchez, que va destacar la campanya que el consistori ha posat en marxa per promoure l'ús de l'autobús i la bicicleta per anar a la platja. La presidenta de l'associació de veïns de Gavà Mar, Elisabet Martínez, va afirmar que ja es nota “un increment de gent des del maig; molts dies és impossible aparcar”. L'alcaldessa va reconèixer que el consistori es comença a plantejar la conveniència d'implantar zona blava a la platja: “De moment no ho farem, però és un tema que no descartem estudiar amb calma en el futur.” La representant veïnal va assenyalar que l'Ajuntament ja els ha començat a temptejar.
Socorristes en reserva
Gavà se sent satisfeta de mantenir la bandera blava, el guardó més prestigiós dels que certifiquen la qualitat de les platges. “És un reconeixement merescut del treball diari”, va manifestar l'alcaldessa. I un impacte que obligarà a incrementar el nombre d'efectius d'atenció i salvament, segons la presidenta de la Creu Roja a Gavà, Castelldefels i Begues, Lidia Lanuza: “La bandera blava i la Q de Qualitat atreuen més gent perquè garanteixen millors serveis, i preveiem que aquest estiu vindran més banyistes a Gavà.” La Creu Roja ha contractat catorze socorristes, però té una borsa de 300 voluntaris, la majoria amb formació en socorrisme i primers auxilis, “que podem moure en funció de les necessitats”, afirma Lanuza.
Una novetat d'aquest estiu és l'actuació que es farà per regenerar les dunes, un element que des de fa 22 anys s'incorpora a la platja com un element arquitectònic més i que “ara necessita un rejoveniment”, segons Josep Lascurain, biòleg responsable del projecte Dunes híbrides en col·laboració amb l'Àrea Metropolitana.
Aquest pla forma part del projecte europeu Operas, de recuperació de dunes, i en el cas de Gavà es treballarà en l'eliminació de la vegetació invasora per afavorir el creixement de les espècies dunars. A més, es crearan dunes noves, que responen a la qualificació d'híbrides perquè, tot i que l'origen serà artificial, es deixarà que es desenvolupin de forma natural. El sistema dunar es tancarà amb pilones de fusta i corda per evitar la degradació que poden causar persones i gossos. Per contribuir a la sensibilització i documentar el creixement de les dunes, els responsables proposen als ciutadans que facin fotografies geoposicionades i les arxivin a través de Twitter amb l'etiqueta #volemdunes. Amb les imatges es farà una pel·lícula que mostrarà l'evolució de les dunes.
La riera dels Canyars, contaminada
R.M.B.Tot i els certificats de qualitat, la platja de Gavà té un punt negre: la desembocadura de la riera dels Canyars, que, segons l'associació de veïns de Gavà Mar i l'entitat ecologista Les Agulles-Ecologistes en Acció, està contaminada pel bacteri E. coli. La contaminació, de la qual es tenen evidències des del 1999, prové de l'abocament a la riera de Parets d'aigües del clavegueram del barri de Ca n'Espinós. Aquesta riera travessa el municipi i connecta amb la de Canyars a l'altra banda de la C-32. Els ecologistes han conclòs, a partir de les analítiques, que “la mateixa aigua fecal que entra a la riera de Parets arriba al barri de Gavà Mar”. Veïns i ecologistes alerten del perill de la contaminació per a les persones que es banyen al tram final de la riera i per als animals que viuen en aquest punt humit de valor ecològic.