Administracions

Els municipis de Torà i Biosca substitueixen la consulta per signatures

Reclamen una llei “urgent” per poder ingressar o no al Solsonès

El govern remarca que “com al Moianès, el camí és organitzar un procés participatiu”

Torà i Biosca han iniciat una recollida de signatures entre els veïns per “conèixer la voluntat majoritària” sobre el canvi de comarca de la Segarra al Solsonès, ha explicat l'alcalde de Biosca, Corneli Caubet.

Les signatures les recullen grups de voluntaris i consisteix a repartir dos fulls: un es pot firmar si es vol continuar formant part de la Segarra i l'altre si es vol ingressar al Solsonès. Al fulls favorables al canvi de comarca, se sol·licita als ajuntaments respectius que demanin “al Parlament l'aprovació urgent d'una llei” per ingressar al Solsonès. La recollida arriba després que els dos ajuntaments rebutgessin tirar endavant la convocatòria d'una consulta popular, i després del revés a la llei de consultes catalana per part del Tribunal Constitucional.

Torà i Biosca havien completat ja tot el procés per tirar endavant la consulta popular. El 2010, els dos plenaris municipals hi van donar suport, així com el govern català i el Consell Comarcal del Solsonès. La conselleria de Governació sempre ha mantingut que la consulta no va quedar afectada per l'anul·lació de la llei catalana, perquè l'article que hi fa referència mai no va ser impugnat.

A dos mesos de les eleccions municipals, Corneli Caubet assegura: “No és clar que legalment l'anul·lació de la llei no ens afecti. Aquesta recollida de signatures no és vinculant i no és iniciativa dels consistoris. És el mecanisme que s'ha trobat per saber la voluntat dels veïns.”

Per la seva banda, fonts de la conselleria de Governació han remarcat: “Una recollida de signatures no té el mateix valor que el procés participatiu. Com en el cas del Moianès i el Lluçanès, el camí per al canvi és consultar els veïns mitjançant el procés participatiu.” En cas que el resultat fos afirmatiu a marxar al Solsonès, és el govern –i no el Parlament– l'encarregat d'elaborar el projecte de llei, que enviaria, posteriorment, a la cambra catalana.

LA FRASE

És el mecanisme que s'ha trobat per conèixer la voluntat dels veïns
Corneli Caubet
ALCALDE DE BIOSCA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona