Administracions

Cassà de la Selva vol ser la capital del tap de suro

L'Ajuntament i els industrials volen recuperar la memòria històrica, antropològica i paisatgística de l'explotació surera

Es vol crear la denominació d'origen local per als taps fets al municipi

L'Ajuntament de Cassà de la Selva s'ha proposat recuperar, i a la vegada transmetre, la cultura de la indústria del suro del municipi, on hi ha una vintena d'empreses en actiu, que donen feina a uns 500 treballadors, a través d'un ambiciós projecte a quatre anys vista. Aquesta iniciativa vol convertir aquest municipi en la capital del tap de suro. Tot plegat per remarcar el llegat industrial i cultural del poble. Aquest projecte està en una fase inicial, amb els primers contactes amb els empresaris, restauradors i hotelers, per treballar un calendari a través d'un pla totalment definit.

L'alcalde de Cassà, Martí Vallès, va destacar ahir que el projecte és ambiciós i que anirà creixent. De moment, el projecte se centra en els pròxims quatre anys i ha de ser “un motor per contribuir a donar a conèixer el municipi”.

De tota manera, i en aquesta línia de treball, de moment ja s'han portat a terme diverses accions, com ara un giratori a l'entrada del municipi com a homenatge als taps, i la col·laboració amb diferents professionals gastronòmics per dissenyar productes relacionats amb el suro. Ara mateix, la pastisseria Nèctar ha creat les postres de suro, que es presentaran a la propera fira de Santa Tecla. L'octubre vinent, i en el marc d'aquesta promoció, s'iniciarà l'emissió del programa a Ràdio Cassà Tap de suro, que mostrarà amb una periodicitat mensual la cultura surera i tapera de Cassà i de les Gavarres, però que, a banda de la industrial, també abraçarà la gastronomia.

El projecte es preveu que es desenvoluparà per fases que comportaran treballar la recuperació de la memòria històrica i fer un exercici de creació col·lectiva, recollint testimonis que expliquin les seves experiències, a més de divulgar la informació recollida i crear un producte turístic, amb una ruta de la indústria surera i tapera. La idea és potenciar el turisme industrial, especialment si es té en compte que hi ha constància de l'activitat des del 1760.

Rotonda amb pedigrí

La puna de llança d'aquesta iniciativa és la rotonda inaugurada el maig del 2015 i que en vol ser un homenatge. Ha estat dissenyada per Juan Pablo Paz Vázquez. Els set taps de vi i cava, que fan 2,60 metres, han estat una creació de Carles Cadús, de l'empresa Elements en Volum, de Barcelona, i han estat fabricats en resina de polièster reforçades amb fibra de vidre i estan collats sobre una placa de ferro sobre formigó.

LA DATA

1760
És l'any de la primera
referència que es recull als arxius parroquials sobre l'ofici de taper al municipi.

LA XIFRA

19
són les empreses
que actualment estan en actiu al municipi i que donen feina a uns 500 treballadors.

LA FRASE

És un projecte que volem que sigui ambiciós i ferm per donar a conèixer el nostre municipi
Martí Vallès
alcalde de cassà de la selva


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]