Administracions

El futur de la pedrera de Tortellà el decidiran els veïns en una consulta

L'Ajuntament donarà a triar entre mantenir l'expedient sancionador a l'empresa que l'explotava o pactar un pla de restauració de la mina a cel obert

Els veïns de Tortellà seran convocats per l'Ajuntament a una consulta en què se'ls convidarà a decidir el futur de la pedrera de calç dels Comuns, propietat del municipi, que des de fa deu anys és motiu d'enfrontament entre l'Ajuntament i l'empresa que l'explotava, Cales, Yesos y Cementos de Olot SA (Cycosa). Els tortellanencs podran triar entre dues opcions: que l'Ajuntament mantingui l'expedient sancionador que va obrir a l'empresa, o que el retiri i accepti el conveni que recentment li ha proposat Cycosa, en què es preveu una restauració de la muntanya (que implica també extraccions) a canvi d'una compensació econòmica.

Parada

A la pedrera no s'hi treballa des que va expirar la concessió, el 2010. Des de cinc anys abans, el consistori i la concessionària mantenien importants discrepàncies, relatives sobretot a la restauració de la mina. L'Ajuntament considerava que l'empresa tenia l'obligació d'anar-la restaurant mentre feia les extraccions, cosa que –segons el consistori– no feia. Per aquesta raó i per les molèsties que el trànsit de camions ocasionava al veïnat proper a la mina, el consistori no va voler renovar la concessió. El cas va anar a parar als jutjats, que han anat donant la raó al municipi. Paral·lelament, es va obrir l'esmentat expedient sancionador.

Ahir l'equip de govern (de CP) va explicar la situació en una reunió informativa a la sala de plens de l'ajuntament, que es va omplir amb una vuitantena de persones. D'ara endavant es faran més sessions informatives i es crearà una comissió de treball sobre aquest tema. “No ens hem proposat una data concreta per a la consulta, no tenim pressa”, va dir l'alcalde, Rafel Domínguez, a aquest diari.

El principal partit de l'oposició, CiU, està d'acord, en línies generals, amb la iniciativa de l'equip de govern, va indicar el portaveu convergent, Francesc Ten.

LA DATA

2010
és l'any
en què va expirar la concessió municipal per explotar la pedrera dels Comuns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona