Un any de conflicte a l'Horta de Lleida
El pitjor aniversari per a la Ramaderia Pifarré
Aquesta família fa un any que busca alternatives per recuperar l'accés principal a l'explotació, tallat unilateralment per un veí
L'enfrontament està pendent que la justícia el resolgui
El litigi deriva en una defensa sobre la vida de l'Horta
La Paeria estudia la proposta d'obrir un camí nou esquivant la propietat dels Plaza
Just s'acaba de complir el primer any del trist conflicte que s'arrossega a l'Horta de Lleida i que posa en perill la continuïtat d'una explotació ramadera. Granja Pifarré té encara el pas barrat per un veí intransigent, al qual molesta el pas de camions per una via centenària que, suposadament, passa per la seva propietat.
El 9 de setembre de l'any passat, la família Pifarré va fer públic que el seu veí, José Luis Plaza, que també és alcalde de Barbens (Pla d'Urgell), havia col·locat una tanca i pilones de formigó, per barrar el pas de l'accés principal a la granja i, per tant, impedir el pas de camions per a l'entrada i sortida de bestiar i subministraments, com ara el pinso.
Les raons del veí són que part del camí està dins la seva propietat. Un argument que un jutjat i l'Audiència sembla que avalen, malgrat que hi ha dubtes sobre la legalitat de les obres de la tanca, sobre els límits de la seva propietat i sobre els drets d'ús d'un camí centenari de la partida de la Caparrella de l'Horta de Lleida. I fins i tot sembla que la tanca estaria en terrenys que són propietat d'una altra veïna de tota la vida de la zona.
Tot plegat, un embolic d'escriptures, informes i dictàmens pericials i judicials que ara estan en mans del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i també de la Paeria.
I és que l'Ajuntament de Lleida ha fet un paper de blancs i negres que ha desorientat una mica. En tot moment, l'alcalde, Àngel Ros, i el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Fèlix Larrosa, s'han mostrat solidaris amb la família Pifarré, sobretot per les afectacions emocionals del conflicte, però sempre han manifestat que només volen ser mediadors en un litigi entre veïns.
Tot i això, a la Paeria tenen la solució, segons expliquen els ramaders. Es tracta d'obrir un nou camí, esquivant la propietat dels Plaza. Un camí en el qual els Pifarré estarien disposats a participar amb diners i mà d'obra per habilitar-lo. La Paeria diu que ho estudia.
No obstant això, hi ha molts detalls per resoldre, com ara el fet que els Plaza haurien tergiversat dades en documentació oficial, segons consta en resolucions municipals, o bé que la llicència demanada no s'ajusta a l'obra feta per tancar el camí veïnal.
Al marge dels aspectes legals i administratius, aquest enfrontament ha provocat pèrdues econòmiques greus a Ramaderia Pifarré, que ha hagut de reduir un 70% la capacitat de la seva explotació, que havia arribat a tenir més de 240 vedells.
El fet de no poder usar el camí principal ha impedit que els camions de bestiar o de pinso i farratge poguessin descarregar a la granja i, per tant, havien de fer-ho en una esplanada situada a pocs quilòmetres. Després, en tractor i en un petit remolc es traslladava el material a la granja per un camí secundari per on no poden passar camions grans.
El veí no ha permès cap operació de càrrega o descàrrega, tot i que en un principi la Paeria havia establert per decret l'obertura durant unes hores dos cops per setmana. Els Plaza no van respectar el decret i també van impedir l'accés de camions per retirar els quatre vedells morts que hi ha hagut a l'explotació; uns animals que van morir, en part, a causa dels problemes de nutrició creats per les dificultats d'abastiment. També hi ha hagut intents de fer tancar la granja o de tallar-hi l'aigua.
Els Pifarré han aprofitat el litigi per donar a conèixer les dificultats creixents entre “urbanites i pagesos” a l'Horta i també per reivindicar els usos tradicionals i els camins centenaris. Ja es veurà com acaba tot plegat, però caldria no celebrar un segon aniversari.