Medi ambient

Controvèrsia per un pou en plena sequera de l'aqüífer Carme-Capellades

L'Agència Catalana de l'Aigua ha autoritzat un pou a Sant Joan de Mediona

L'aqüífer està actualment en els nivells més baixos de l'última dècada

Els usuaris de l'aqüífer Carme-Capellades veuen amb recel una prospecció per estudiar fer un nou pou a la urbanització La Font del Bosc de Sant Joan de Mediona (Alt Penedès). El nucli té dos pous, però un es va esfondrar l'any passat. Per aquest motiu, l'Ajuntament va sol·licitar a l'Agència Catalana de l'Aigua el mes de novembre passat permisos per fer un nou pou.

L'alcalde, Servand Casas, explica que “durant l'any amb l'aigua d'un pou n'hi havia suficient, però a l'estiu la població de La Font del Bosc es multiplica per quatre”.

Aquest any, Mediona s'ha gastat prop de 150.000 euros en cisternes d'aigua. L'alcalde lamenta que l'ACA “amb prou feines ens donarà 60.000 euros” d'aquesta despesa.

Servand Casas veu les reserves dels altres municipis com a resultat “d'un problema de comunicació”. L'alcalde diu que “com que l'ACA forma part de la junta no vam comunicar res pensant que l'Agència ho faria”.

Casas nega que hi hagi hagut precipitació en l'actuació, perquè van demanar el permís fa mig any, i recorda: “No traurem més aigua de la que ja trèiem, canviem un pou per un altre.”

L'aqüífer Carme-Capellades, que subministra aigua a una quinzena de municipis, està des de fa mesos en situació d'excepcionalitat. Des de l'ACA admeten que la situació “és crítica” i la comparen amb la de la sequera dels anys 2007 i 2008.

Les mateixes fonts remarquen que el pou de Mediona és una autorització “d'emergència” i que, en cas que s'acabi explotant, “té les mateixes característiques” que el pou al qual substitueix.

La presidenta de la junta d'usuaris de l'aqüífer i alcaldessa de Carme, Ildefonsa Tarrida, admet que en el moment en què es plantegés l'explotació d'aquest nou pou “ens hauríem de trobar tots els implicats per estudiar que no hi hagi perjudicis”.

Tarrida corrobora la situació d'excepcionalitat de l'aqüífer, amb un nivell piezomètric de 319 en una escala que va del 310 al 390. Si el nivell baixa a 315 es declararia la situació d'emergència i s'aplicaria el pla de sequera que ha elaborat l'ACA i que estan estudiant des de la junta. Entre altres mesures, el pla comportaria reduir les extraccions de l'aqüífer i abastir els municipis a través de la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat.

LA FRASE

No traurem més aigua de la que ja trèiem, canviem un pou per un altre
Servand Casas
ALCALDE DE SANT JOAN DE MEDIONA

LA XIFRA

6
hectòmetres cúbics
s'extreuen anualment de l'aqüífer, segons afirma la junta d'usuaris.

L'ombra de la sobreexplotació

L'aqüífer Carme-Capellades, amb una extensió subterrània de 157 km², s'omple únicament amb les precipitacions. La bassa de Capellades és la icona d'aquest aqüífer, donat que és un brollador natural que permet visualitzar l'estat de les reserves. La bassa està buida des de fa mesos fruit del baix nivell.

L'aqüífer serveix per a usos industrials i domèstics dels municipis de l'entorn i de part de la conca d'Òdena. L'augment d'extraccions als anys 90 va afectar l'aqüífer, que no s'ha recuperat. El darrer cas conegut de sobreexplotació fou el 2011, quan una empresa va perforar dos pous sense autorització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona