Medi ambient

Les reserves d'aigua, per sota del 50%

Els embassaments que subministren a les comarques gironines no arriben a la meitat de la seva capacitat

Les reserves d'aigua dels tres embassaments que subministren a les conques de la Muga i el Ter estan en tots els casos per sota de la meitat de la seva capacitat. En global, i segons dades de dijous, els tres pantans acumulen 217,67 hectòmetres cúbics (hm³) d'aigua, quan la seva capacitat màxima és de 459,36 hm³. És a dir, un 47,38% de la seva capacitat total. Per pantans, el que està a uns nivells més baixos és el de Darnius Boadella, que està al 38%, seguit pels de Susqueda i Sau, que estan al 48%. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua s'insisteix que amb el volum actual hi ha encara reserves fins a la primavera i recorden que, durant l'últim episodi de sequera que hi va haver durant el 2007/2008, les reserves estaven per sota del 20%.

De totes maneres, en relació amb l'any passat –un any que va ser especialment plujós– els pantans han passat d'estar al 74,88% al 47,38%. En relació amb la mitjana dels darrers cinc anys, aquesta també estava al voltant del 72,6%. Des de l'ACA, però, s'insisteix que ja fa setmanes que s'apliquen mesures per equilibrar els sistemes del Ter i el Llobregat, de manera que es capta més aigua del Llobregat que del Ter, perquè el primer està en volums més alts. Altres mesures que també s'han engegat són l'increment de la producció d'aigua dessalinitzada, entre altres mesures.

Previsió de pluja

L'estat dels embassaments podria veure's modificat aviat si es compleixen les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que ahir va informar de l'arribada d'una pertorbació procedent de l'Atlàntic, junt amb una zona de baixes pressions a la península Ibèrica, que provocarà un important canvi de temps en forma de pluja, vent i onatge.

Concretament, el SMC creu que entre dilluns i dimarts es podran enregistrar quantitats de més de 100 mm en 24 hores al vessant sud del Pirineu i del Prepirineu, sobretot al sector occidental. Per aquest motiu, l'SMC ha emès un preavís de situació meteorològica de perill per acumulació de pluja.

El segon episodi de precipitacions es preveu que tingui lloc entre dimecres i dijous, i es podran acumular quantitats molt importants de pluja, tot i que els valors més destacats se centraran en punts del litoral i el prelitoral.

LES XIFRES

48,68%
de la capacitat
té en data de dijous l'embassament de Susqueda, el més gran de les comarques gironines.
48,94%
d'aigua
acumula l'embassament de Sau, respecte de la seva capacitat total. Amb un total de 80,88 hm³.
38,27%
de la seva capacitat
està l'embassament de Darnius Boadella, mentre que fa un any estava al 63,06%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia