Medi Ambient i escaladors consensuen la primera regulació d'escalada per protegir la natura

Les primeres limitacions s'aplicaran a la Serra del Mont-roig (Noguera) considerada la zona de més afluència d'escaladors i utilitzada per l'aprenentatge a les comarques de Lleida, i on hi ha una alta presència de falcó pelegrí, voltors o àguiles cuabarrada, i de plantes rupícoles com la Petrocoptis montsicciana i la Delphinium bolosii. També hi haurà limitacions a la Serra del Monteró i alguns enclavaments de l'àrea meridional de la demarcació.

A la Serra del Mont-roig, després d'estudiar totes les vies d'escala una per una, el 90% es deixaran per escalada lliure, perquè no afecten cap espai de nidificació d'aus ni creixement de plantes. El 10% restant patirà limitacions. En concret, hi estarà prohibida l'escalada de gener a juliol, durant l'època de cria de les aus.

Al dispensari de Camarasa estarà prohibida l'escalada esportiva –més agressiva, per l'alta presència de plantes rocalloses úniques, tot i que s'hi mantindrà la clàssica, ja que és un dels llocs típics d'aprenentatge. Malgrat tot, durant el proper any es prohibirà l'accés d'escaladors a aquest espai per poder recuperar la població de plantes rupícoles. Les restriccions totals només ha calgut aplicar-les en tres punts que, segons Medi Ambient, tenen poc interès per l'escalada.

El president del Centre Excursionista de Lleida, Joan Ramon Segura, ha destacat el paper protector dels escaladors que són a l'hora uns «defensors del medi ambient». Per iniciar la regulació, s'han buscat tots els nius de rapinyaires i zones amb plantes protegides on a l'hora s'hi faci escalada. Segura ha detallat que la normativa «serà flexible, gràcies a la comissió de seguiment en què hi participaran els escaladors».

El director dels Serveis Territorials de Medi Ambient a Lleida, Joan Farré, ha destacat el consens a què s'ha arribat amb les entitats excursionistes. «S'havia de fer així, és la manera òptima de regular, ja que així no és una prohibició, una obligació, sinó que es té en compte la sensibilitat que ja tenen els escaladors», ha dit Farré, que ha explicat que gran part de la informació que té el Departament de Medi Ambient de les aus rapinyaires i les plantes rupícoles prové dels escaladors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona