Medi ambient

patrimoni

Promouen un inventari del patrimoni entorn del Gaià

La iniciativa vol recollir els elements vinculats al riu que expliquen la història i la identitat i que podrien ser atractius turístics

Voluntaris, historiadors i entitats han assumit el treball de camp

La Gaianada del novembre del 2015 va posar al descobert nombrosos elements i estructures arquitectòniques de gran valor històric i patrimonial que estaven amagades del tot, o parcialment, sota la vegetació del riu. Ara un grup de persones que estan vinculades al territori, sota el paraigües de l'Associació Terres del Gaià, i amb el suport del Centre d'Estudis del Gaià, i l'Associació Cultural Baixa Segarra, ha posat en marxa una iniciativa per inventariar el conjunt d'aquest patrimoni comú.

Els elements que es volen catalogar inclouen des de les sèquies fins a les rescloses, passant per mines, ponts, aqüeductes, passeres, molins, edificis industrials, fonts, pous, estructures de pedra seca i altres elements hidràulics. Per tal de disposar d'un sistema de registre unificat i per facilitar l'accés i la consulta, s'ha elaborat un model de fitxa per recollir la informació del treball de camp. Tota aquesta informació s'incorporarà a una base de dades que, oberta a les xarxes socials, serà d'accés públic. Igualment, s'hi incorporarà una bibliografia que també es podrà consultar.

L'objectiu és documentar i difondre els elements que conformen aquest patrimoni fluvial per tal de recuperar-lo i per fer visible la història i la identitat del territori. Dels resultats se'n farà difusió i es publicaran. Aquest és el primer pas per fer estudis de més profunditat, reivindicar el territori i atraure visitants.

Aquest treball es duu a terme amb l'ajut de moltes persones, algunes de les quals ja s'han dedicat a l'estudi del patrimoni local durant anys. Però el projecte de l'Inventari del patrimoni fluvial del Gaià. Un riu, un territori neix també amb la voluntat d'aconseguir el suport de les administracions, com ara els ajuntaments dels municipis del Gaià i el seu entorn proper, com també els consells comarcals de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès, la Diputació de Tarragona i els departaments de la Generalitat que hi tenen competències.

Santes Creus rep l'acte de presentació

El centre cívic el Casalot de Santes Creus serà el marc, avui, a dos quarts d'1 del migdia, de l'acte de presentació del projecte Inventari del patrimoni fluvial del Gaià. Un riu, un territori, en una sessió que es veurà completada amb un tast de productes de les Terres del Gaià. La presentació tindrà l'assistència, entre d'altres, de Salvador Palau Rafecas, Josep Zaragoza, el geògraf Jordi Blay (URV) i també dels presidents dels centres d'estudis que donen suport a la proposta i els coordinadors del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona