La fiscalia denuncia els batlles del Catllar i de Perafort per uns abocadors il·legals

Se'ls acusa d'un delicte contra el medi ambient per l'existència de dues zones on s'acumulen tones de runa

La degradació que comporten pel territori els abocadors il·legals, sumats a l'evident perill que corre l'entorn per la seva possible combustió, ha fet que la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona hagi intervingut en aquest assumpte, i al llarg d'aquest any ja ha tramitat cinc denúncies contra alcaldes de la demarcació per l'existència, en els seus respectius municipis, de zones on es tiren residus de manera incontrolada. El titular de Medi Ambient a l'Audiència de Tarragona, Ignasi Montreal, va formular el mes passat les dues darreres denúncies, les quals van dirigides per una banda tant al batlle de Perafort com al propietari particular dels terrenys on s'apleguen les piles de runa i la brutícia i, per l'altra, a l'alcalde del Catllar, als quals s'acusa d'un presumpte delicte contra el medi ambient per tinença de dipòsit perillós –aquest estiu, el fiscal ja va presentar els mateixos càrrecs contra els edils de Miravet, la Palma d'Ebre i Paüls.

Presència d'amiant

En el cas de Perafort, el ministeri públic va tenir coneixement de la presència de l'abocador no controlat a través de dues denúncies cursades el gener pel responsable d'Iniciativa per Catalunya Verds al nucli, Edgar Manuel Ferreté, al jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona i al Departament de Medi Ambient respectivament. En aquestes denúncies, no apuntava a ningú com a culpable de la situació, sinó que mitjançant la seva formulació tenia la intenció de «posar en relleu els fets per si poguessin ser constitutius d'una infracció penal»; i exposava textualment que als terrenys afectats, que es troben enmig d'una zona boscosa, hi havia «residus d'obres, peces de cotxes, així com unes 60 tones d'escombraries». Després d'aquestes actuacions, el 16 de febrer va comunicar a través d'un escrit al consistori que havia tirat endavant les dues denúncies, i hi afegia que des del seu partit eren conscients que el mal estat de la finca és a conseqüència de «l'incivisme humà», si bé considerava que «això no eximeix l'Ajuntament del fet de vetllar per l'entorn del municipi». I per acabar, la darrera acció de Ferreté en aquest assumpte va ser el juliol, quan va enviar documentació al consistori sobre l'existència de dos abocaments d'amiant a la zona amb la intenció que la corporació local fos qui tramités la denúncia al Departament de Salut.

L'alcalde de Perafort, Joan Martí Pla, va mostrar ahir la seva indignació per la denúncia presentada per la fiscalia contra ell ja que, en el seu cas, va recordar que el solar on hi ha l'abocador il·legal és d'un particular i, per això, no entenia per què se li'n demanaven responsabilitats. «Jo no puc fer guàrdia en tots els camins de la població, ni tampoc em pertoca, ja que no tinc cap culpa del que es realitza en finques privades. L'Ajuntament ha dut a terme el que pertoca, que és enviar comunicacions als propietaris perquè netegin els espais, així com informar les administracions sobre qui són els infractors. En canvi, si parléssim de terrenys del consistori acceptaria, com a representant local, que se'ns culpabilitzés en el supòsit que no ens cuidéssim del seu bon manteniment», va sentenciar. Paral·lelament, en relació amb el Catllar, van ser els agents rurals els que van fer saber a la fiscalia de Medi Ambient que hi havia un dipòsit il·legal en uns terrenys municipals on, temps enrere, hi havia hagut l'antic abocador local –l'any 1995 se'n va anunciar oficialment la clausura–. Des de llavors, es va adquirir el compromís que els vigilants de l'Ajuntament vetllarien perquè ningú hi tirés objectes, si bé les actituds incíviques no s'han pogut combatre del tot. El batlle, Josep Maria Gavaldà, manifestava ahir que si bé existeix la voluntat política per mantenir neta la zona, «és molt difícil tenir-hi un vigilant de manera permanent». Va afegir, a més, que cada any el consistori es gasta «un dineral» en retirar abocaments prohibits en camins del terme; que encarreguen serveis de neteja periòdicament, i que l'Ajuntament ha iniciat diversos expedients contra persones a qui s'ha enxampat dipositant residus en finques particulars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona