Medi ambient

medi ambient

L'os s'assenta al Pirineu, on ja es compten 31 exemplars

Fita històrica en la reintroducció de l'os als Pirineus amb el naixement de deu cries durant l'any 2016

Els ossos del Pirineu es desperten i les últimes setmanes ja s'han registrat els primers moviments

Els sistemes de seguiment i control de la població d'ossos bruns al Pirineu han detectat les últimes setmanes que els exemplars que hi habiten ja s'han despertat de la hibernació. Just abans d'aquest procés, a finals de l'any passat, s'havien comptabilitzat a Catalunya 31 individus d'os bru, amb cinc mascles adults (Pyros, Goiat, Pelut, Esmolet i Pepito) i nou femelles adultes (Hvala, Baombou, Caramelles, Boavi, Caramelita, Plume, Nheu, Fadeta i Patoune), totes amb cries, i una altra ossa sense nom i sense cries. El 2016, doncs, s'ha aconseguit una fita històrica entre la població d'ossos a l'Alt Pirineu i Aran des de la seva reintroducció, amb el naixement de deu cries. Un dels ossos més representatius és Goiat, un mascle d'entre nou i deu anys d'edat i un pes aproximat de 205 quilos, alliberat l'estiu passat procedent d'Eslovènia. Goiat està permanentment controlat amb el collar emissor que se li va col·locar abans d'alliberar-lo al Pirineu i que permet a l'equip especial de seguiment conèixer els seus moviments, hàbits i costums. La resta d'ossos es controlen a través del seguiment de les evidències de pas.

Impacte en la ramaderia

Durant l'any passat es van produir 33 atacs sobre la ramaderia i l'apicultura atribuïts als ossos, 8 al Pallars i 25 a l'Aran, i s'han obert 37 expedients d'indemnització. La Generalitat ha indemnitzat o indemnitzarà els afectats per aquests danys per un import de 9.332 euros. A través del projecte Piroslife, s'estan realitzant diferents accions per prevenir atacs. A banda del pagament dels danys ocasionats, existeix un programa de suport a ramaders i propietaris de ramats en règim extensiu de muntanya perquè agrupin els seus ramats com a mesura efectiva de protecció i de vigilància quan pasturen en zones amb presència d'os bru. També s'han contractat pastors i ajudants de pastors d'ovelles i cabres, vaquers i eguassers per controlar i supervisar els animals a muntanya i també es duu a terme la col·locació, el control i el manteniment de vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d'explotacions apícoles contra possibles predacions. El projecte, d'altra banda, està contribuint a fomentar l'ocupació en el sector ramader local mitjançant la contractació de pastors i ajudants de pastor.

LA XIFRA

10
cries d'os
van néixer durant l'any 2016 a l'Alt Pirineu i Aran, una fita mai assolida des de la seva reintroducció


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona