Medi ambient

Innovadora reforestació a la zona cremada al Bruc el 2015

Un projecte d’àmbit europeu assaja al Bruc una nova tècnica per recuperar la vegetació en entorns del Mediterrani amb risc de desertització

La zona va ser arrasada per incendis forestals l’any 2015 i el 1986

Una zona del Bruc afectada per l’incendi forestal d’Òdena el juliol del 2015 ha estat l’espai triat a Catalunya d’un projecte europeu que vol assajar un nou sistema per recuperar la vegetació en espais del Mediterrani amenaçats per la desertificació. El programa Life. The green link, finançat per la Unió Europea, s’estén a altres àrees de l’Estat, com ara Almeria, les Illes Canàries i València, i també a la regió italiana de Calàbria i la grega de Ptolemaida.

El mètode utilitzat està basat en l’ecotecnologia Cocoon, dissenyada per l’empresa holandesa Land Life Company, i pretén incrementar el desenvolupament de les arrels dels plançons i augmentar-ne la supervivència.

El Cocoon està format per un recipient biodegradable que s’emplena amb 25 litres d’aigua que serveix per regar el plançó durant el primer estiu, que és el moment més crític per al seu creixement. El recipient està connectat amb el plançó mitjançant unes metxes que transfereixen l’aigua per capil·laritat. A més, el dispositiu disposa d’un protector que evita que els herbívors malmetin els plançons i redueix les pèrdues d’aigua per evapotranspiració.

Entre la tardor del 2016 i la primavera del 2017 es van instal·lar prop de 4.000 Cocoon en una àrea del Bruc afectada per l’incendi del 2015 i pels focs de l’any 1986 a l’entorn de Montserrat. L’objectiu és recuperar un terreny potencialment agrícola i forestal.

El programa també preveu fer enquestes entre la població local per saber la seva percepció sobre l’actuació. En el cas del Bruc, segons expliquen des del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) de la Universitat Autònoma de Barcelona, els resultats preliminars indiquen “una important sensibilitat” envers serveis ecosistèmics de provisió (producció d’aliments de qualitat) i culturals (principalment vinculats al lleure).

El grup de protecció de sòls del Creaf, responsable del projecte, espera arribar a plantar 24.000 arbres entre els estats espanyol, grec i italià, i aconseguir que com a mínim un 80% d’aquests sobrevisqui. Com sostenen des del Creaf, amb la tecnologia Cocoon s’aconsegueix un estalvi molt significatiu d’aigua necessària per a la planta i millora la qualitat del sòl en relació amb la biodiversitat i l’emmagatzematge de carboni.

LA XIFRA

4.000
exemplars
de diverses espècies vegetals s’han plantat al Bruc utilitzant aquest tipus de sistema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona