Medi ambient

Medi ambient

La Generalitat no ha pagat els primers ajuts pel ‘Tomicus’

Les associacions forestals estan pendents de les ajudes després que al juliol en van anunciar una segona convocatòria per netejar finques i treure’n els pins malalts

El DARP diu que pagarà a final d’any i que tenen les properes bases a punt

En una visita en una finca de Dosrius en ple juliol, la Generalitat va avançar que al setembre es duplicarien els ajuts per combatre la plaga del Tomicus que amenaça de mort les pinedes del Maresme. La mesura és urgent, per no repetir el retard amb què l’any passat es van atorgar les subvencions i donar continuïtat a la feina feta els darrers mesos per frenar la propagació d’aquest escarabat. “Ens amoïna que tornem a fer tard quan se sap que a partir d’ara és el millor moment per atacar-lo i patim perquè no ens passi com l’any passat”, diu el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó (PDeCAT). Es recomana fer la tala d’arbres malalts a partir del setembre i fins a novembre, quan l’insecte és dins el tronc, però finalment es van fer a la primavera.

A hores d’ara la Generalitat no n’ha aprovat els ajuts ni tampoc ha pagat els primers que va concedir i que les associacions esperen cobrar quan abans millor. El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) assegura que no serà fins a final d’any, ja que la primera convocatòria de 100.000 euros extraordinaris pels boscos del Maresme formava part d’una partida més àmplia, de fins a 5 milions, que també s’ha de certificar abans de pagar. Pel que fa a la convocatòria anunciada pel govern per aquest setembre, fonts del mateix departament mantenen que ja es tramiten i que només cal aprovar-ne les bases a què podran accedir els propietaris per acollir-se als ajuts.

“No ens aventurem a fer més feina fins que no cobrem la que ja s’ha fet i que ens vam afanyar a certificar”, assegura el gerent de l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, Martí Rosell. Per les associacions, superat l’estiu, en què les tasques s’aturen per l’alt risc d’incendi, és el moment de fer balanç. “Ens van anunciar que es crearia una taula de seguiment d’afectació del Tomicus i, per ara, no en sabem res”, va dir el responsable de l’associació del Montnegre. Aquest ens, en què estaran convidades totes les administracions afectades i el sector forestal associat, es va anunciar pel setembre per treballar coordinadament en la lluita de la plaga i vetllar per la gestió eficient dels recursos que s’hi destinen.

Un estudi per ampliar

Un altre compromís que es va adoptar des de l’administració va ser actualitzar el darrer estudi cartogràfic en què es delimiten els boscos més afectats on s’hauria d’actuar amb urgència. “S’ha d’incloure el que s’ha fet fins ara i veure d’un any per l’altre”, va dir el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó. L’actuació s’ha prioritzat sobre una superfície de 853 hectàrees, on s’havia de retirar la fusta dels pins ja morts.

LA XIFRA

200.000
són els euros d’ajuts de la segona convocatòria que la Generalitat ha anunciat per netejar unes 160 hectàrees.

LA FRASE

Ens amoïna el retard perquè ara és el millor moment per tallar i que no ens passi com l’any passat
Josep Triadó
conseller comarcal de medi ambient (PDeCAT)

Aclarida a la torre dels Encantats

Les tasques que l’associació de propietaris del Montnegre-Corredor portava a terme al turó de Caldes d’Estrac es van interrompre a l’estiu. Les màquines van treballar a contrarellotge per treure el màxim de fusta del parc públic de can Muntanyà. Accedint-hi des de la riera de Caldes, els camions van buidar de fusta morta la finca municipal. El recinte ha estat objecte d’una transformació del paisatge important i, segons els tècnics, caldrà veure com reacciona abans de fer-hi cap actuació de restauració.

Segons el gerent de l’associació, Martí Rosell, els propers dies reprendran la feina als voltants de la torre dels Encantats, arran de l’acord a què van arribar amb el propietari, ja dins el terme d’Arenys de Mar.

Per a aquestes feines, l’associació disposa de recursos de la Diputació de Barcelona, que va destinar 140.000 euros per gestió forestal repartides a parts iguals amb dues de les tres associacions que treballen a la comarca: la de la Serralada Litoral Central i la del Montnegre i el Corredor. La tercera, que és la de Boscos del Maresme, gestionada pel Consell Comarcal, ha sol·licitat fer el conveni per beneficiar-se també de les subvencions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona