Medi ambient

Pagesia

La pujada del nivell del mar amenaça un 40% dels arrossars

Una investigadora de l’IRTA desenvolupa un model de predicció fins al 2100 basat en les àrees que acostumen a ser inundades

L’aportació d’entre 1,4 i 4,9 milions de tones de fangs anuals mantindria l’elevació del terreny

La pujada del nivell del mar posarà en perill durant les pròximes dècades el conreu de l’arròs al delta de l’Ebre, un cultiu que ja pateix actualment l’impacte del canvi climàtic i d’espècies invasores com el cargol poma. Una tesi elaborada per una investigadora de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), Ana Genua, ha desenvolupat diversos models per predir la pujada del nivell del mar i conclou que el 2100 posarà en perill un 40% de la superfície d’arrossar. Al Delta hi ha unes 20.000 hectàrees dedicades al conreu de l’arròs.

Pel que fa als models de predicció que ha utilitzat la investigadora, es basen en la identificació de les àrees propenses a inundar-se, el volum de sediment necessari per mantenir l’elevació del terreny, la salinitat del sòl i la pèrdua de producció d’arròs a causa d’aquests impactes. I utilitza els escenaris que preveu el cinquè informe d’avaluació del panell intergovernamental sobre canvi climàtic per al 2025 i per al període del 2030 al 2100. Actualment hi ha pocs estudis que analitzin l’impacte de la pujada del nivell del mar en els conreus i els que hi ha se centren en els danys potencials causats per les inundacions però no per la salinitat, que és el principal impacte perquè es manté un cop abordats els problemes d’inundació. En aquest sentit el treball de Genua omple un buit existent, ja que quantifica les pèrdues en la producció produïdes per la salinitat del sòl. Unes pèrdues que serien d’un 10% amb una pèrdua de beneficis de fins a 300 euros per hectàrea.

La tesi de la investigadora de l’IRTA també planteja com actuar per minimitzar l’impacte de la pujada del nivell del mar. I la conclusió és l’aportació de sediments, una proposta que ja han fet altres estudis i que promou una plataforma. Pel que fa a la quantitat de sediments que seria necessari aportar, Genua sosté que caldria aportar entre 130 i 442 milions de tones de sediments fins a final de segle al Delta, és a dir, una mitjana d’entre 1,4 i 4,9 milions de tones anuals.

Actualment, un 50% de la superfície del Delta es troba a menys de mig metre per sobre del nivell del mar. Pel que fa a la pujada del nivell del mar, els estudis constaten que hi ha probabilitat d’un 66% que sigui de 73 centímetres, i, en un escenari més pessimista, d’1,8 metres.

LA XIFRA

130
milions
de tones de sediments cal aportar, com a mínim, al Delta per mantenir l’elevació a final de segle.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona