Medi ambient

La Garrotxa replanteja el model de recollida de residus

El Consell Comarcal posa en marxa per al 2019 un sistema que identifica els usuaris i preveu la rebaixa de la taxa si fan un bon ús dels contenidors

Prèviament n’ha assajat de quatre tipologies diferents

La recollida de deixalles porta a porta i la de contenidors que s’accionen amb una tarja personalitzada són els dos sistemes de recollida dels quatre assajats en una prova pilot que s’adapten més bé als municipis de la Garrotxa. L’ha realitzat el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (Sigma) de la Garrotxa per encàrrec del consell d’alcaldes ponderant l’eficiència, el cost, la percepció ciutadana i l’aplicació del pagament per generació (paga menys qui més recicla). El porta a porta amb bosses personalitzades amb un codi QR s’ha dut a terme al barri de les Olletes de la Vall d’en Bas i els contenidors tancats amb obertura amb tarja i bosses personalitzades, al nucli d’Argelaguer. La seva implantació comporta un increment de la despesa del servei a l’entorn del 20% i del 3%, respectivament, amb relació al cost actual. Uns increments que es compensen amb els beneficis obtinguts de seleccionar més les deixalles. Els altres dos sistemes assajats han estat el de bosses personalitzades al barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts i el de contenidors amb identificació d’usuaris i bosses personalitzades als barris de Can Blanc, Can Jofre i Can Potxa de Santa Pau. Aquestes proves pilot s’han dut a terme els mesos de juny i juliol del 2017 als contenidors d’envasos i rebuig.

Ara els resultats de l’estudi es presentaran en el consell d’alcaldes i cada municipi haurà d’escollir el que vol implantar a partir de principi del 2019. Posteriorment, s’ampliarà a la recollida de cartró –no hi haurà els contenidors de gran capacitat actuals– i de matèria orgànica. El vidre es recollirà en una de cada tres àrees d’aportació de residus.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, ha remarcat que no s’ha de perdre el marc de referència comarcal, tot i que la recollida de residus es farà a la carta. Segons ell, el fet d’anar junts tots els municipis permet una millor gestió dels residus i més econòmica. Espona ha dit que la millora dels sistema té l’objectiu de frenar el creixement exponencial dels residus. Els 55.999 habitants de la Garrotxa van generar, el 2016, 23.790 tones de residus municipals als contenidors de vorera, 1,16 quilos per habitant al dia.

Incentius

Els alcaldes volen que el nou sistema sigui més just i, per tant, que premiï els ciutadans que fan les coses ben fetes. Per això, els que reciclin bé pagaran menys de taxa. Aquesta mesura s’aplicarà de manera progressiva i, tot just a final del 2019, alguns dels contribuents rebran la informació detallada del cost de la taxa que li correspondria utilitzant bé els sistemes de selecció de residus. Ara, els tècnics han de valorar com s’aplica aquesta mesura, que no pot ser una bonificació, ja que es tracta d’una taxa.

La implantació del nou sistema de gestió de residus està pendent d’un contenciós administratiu entre les dues empreses que van aspirar al concurs públic del servei i la construcció del centre de transferència de residus.

Els alcaldes de Santa Pau, la Vall d’en Bas, Argelaguer i Sant Joan han valorat de manera molt positiva la implicació dels veïns en les proves pilot.

Reserva estratègica de fons

Els gestors del sistema comarcal de recollida i tractament de residus preveuen crear una reserva estratègica de fons provinents d’una part dels usuaris que no utilitzin bé els nous sistemes de reciclatge i rebuig i que, per tant, pagaran més de taxa. És un fons que es destinarà al manteniment i la millora de les infraestructures de gestió de residus de la Garrotxa. D’acord amb el nou programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya, el Precat 2020, es preveu que les noves infraestructures es finançaran a parts iguals entre la Generalitat i el territori i també el manteniment de les existents, excepte els abocadors, que van a càrrec totalment del territori, és a dir, ajuntaments i consells comarcals. A la Garrotxa, hi ha infraestructures ambientals per valor de 15 milions d’euros, sense comptar-hi el nou centre de gestió de residus de Sant Jaume de Llierca, que costarà uns 14 milions. Hi ha l’abocador de Beuda i la planta de compostatge i la deixalleria comarcal a Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona