Els alcaldes de l'Alt Empordà, contraris al mapa eòlic que concentra els parcs a l'Albera

Van votar a favor de concentrar-los al voltant de l'AP-7 i l'A-2

La primera dada significativa és que el d'ahir va ser el Consell d'Alcaldes més concorregut dels que s'han fet mai. Hi van assistir 59 alcaldes o representants municipals dels 68 municipis que hi ha a la comarca. Aquest fet ja reflecteix la preocupació que representa l'energia eòlica i la possibilitat «d'agressió al territori» que suposa el mapa que va presentar la setmana passada el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat. L'alternativa d'implantar els projectes de parc eòlic a set municipis de l'Albera –de la Jonquera fins a Espolla– només va tenir el suport d'un alcalde, el de Boadella d'Empordà, Emili Santos, que, a més, és el delegat territorial del Departament de Medi Ambient a Girona. La seva va ser la intervenció més llarga de les set que hi va haver durant la reunió. Totes les restants van anar en la línia de defensar la proposta que es va sotmetre a votació i que lidera el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, que és concentrar els parcs entre Figueres i la Jonquera, al llarg del corredor d'infraestructures. Aquest plantejament va tenir el suport de 46 alcaldes, mentre que onze es van abstenir.

La presidenta del Consell Comarcal, Consol Cantenys, i el vicepresident primer, Pere Vila, van mostrar-se satisfets «pel consens» i confien que la Generalitat escoltarà el desig municipal, polític i social del territori. En la reunió, membres de Salvem l'Empordà van desplegar rètols amb frases com ara: «Per la v(n)ostra dignitat», «Cap agressió a l'Albera» i «Per un corredor d'infraestructures real».

D'altra banda, el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Joaquim Nadal, ahir es va pronunciar sobre aquesta qüestió i va dir: «El PSC a Girona té opinió sobre la situació al voltant dels parcs eòlics, i el PSC de l'Alt Empordà es pronunciarà clarament a favor de concentrar-los tots en el corredor de les infraestructures i de no perjudicar més el territori.»

A Figueres s'impartirà un màster i un doctorar d'energies renovables dependents d'una universitat anglesa

La ciutat de Figueres ha fet en els darrers anys una aposta per les energies renovables, almenys de manera teòrica, en subscriure diversos convenis i formant part, l'àrea municipal de Medi Natural, que encapçala Richard Elelman (ICV), de diferents projectes i associacions europees. Ahir es va fer un altre pas amb la signatura d'un acord amb la Universitat de Montfort (Leicester), del Regne Unit, perquè en un termini de dos anys s'implanti a la ciutat de Figueres per oferir un màster i un doctorat en energies renovables i desenvolupament sostenible. De fet, la possibilitat de fer aquests estudis superiors ja començarà aquest mateix any, però les classes seran a distància. En el termini d'un mes s'obrirà el període de sol·licitud. El regidor Richard Elelman va dir ahir que ja hi havia una quarantena de sol·licituds, algunes d'estudiants d'altres països d'Europa. El compromís signat ahir per l'alcalde, Santi Vila, i els responsables de la Universitat de Montfort estableix que es començarà aquest any amb classes a distància, que l'any vinent ja se n'introduiran de presencials, i que el 2012 la universitat destinarà dos professors a Figueres per fer totes les classes presencials. Avui es decidirà a quin espai –es necessiten dues aules i una oficina– s'impartiran aquests estudis. Les dues opcions són el castell i el nou edifici de formació que s'ha de construir al recinte firal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona