Medi ambient

Actuacions coordinades a cada banda de la frontera per prevenir els incendis

El desbrossament d’una primera àrea de 19 ha al coll del Pertús s’emmarca en el pla europeu Cooperem

S’actua en punts estratègics d’inici de focs

El desbrossament d’una àrea boscosa de 19 hectàrees al terme municipal de la Jonquera –al límit de la ratlla fronterera amb l’Estat francès– permetrà protegir d’un possible incendi una superfície potencial de 29.000 hectàrees de l’Albera fins al cap de Creus. És la primera vegada que s’actua en aquest sector i és una de les primeres concrecions del projecte transfronterer de prevenció d’incendis Cooperem. Bombers i administracions de banda i banda de la frontera han planificat conjuntament quins són els punts estratègics per prevenir els focs i facilitar la intervenció dels mitjans quan es declaren. En aquest cas concret, la zona del mas de la Comtessa propera al nucli del Pertús és un corredor natural on es van iniciar o reforçar històricament molts incendis (1919, 1945, 1983, 1986 i 2012). Els treballs han estat duts a terme pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb una primera estassada amb màquines, i el manteniment es farà amb pastura de ramats.

A l’altra banda de la frontera les administracions corresponents actuaran de manera similar en altres punts estratègics definits conjuntament. El director dels Serveis Territorials d’Interior, Albert Ballesta, i el subdirector general de Boscos, Enric Vadell, que van presentar ahir aquests treballs a la Jonquera, anuncien properes actuacions al sector del coll de Panissars (43 hectàrees més), recalcant que es tracta també de protegir un pas fronterer que amb l’incendi del 2012 va quedar impracticable durant 24 hores. La Diputació de Girona, com a part soci del projecte Cooperem, també ha intervingut en aquests primers treballs forestals i ha pressupostat per al 2020 un import de 145.000 euros per a treballs forestals en el corredor d’infraestructures de l’AP-7 i N-II.

Mitjans compatibles

Aquests treballs al bosc només són un aspecte del projecte Cooperem. El pla també incideix a resoldre disfuncions com ara la incompatibilitat de les rosques de les mànegues utilitzades pels bombers de cada costat de la frontera: s’han adquirit els elements de bypass que resolen aquesta inconnexió. En el mateix sentit s’està elaborant una cartografia conjunta que abasta una franja d’uns 25 km a cada costat de la ratlla i s’han habilitat freqüències d’emissió conjuntes que garantiran la comunicació entre els cossos d’emergència als dos estats i que s’activaran automàticament.

LES XIFRES

29.000
hectàrees
de l’Albera en risc potencial d’incendi seran protegides amb el desbrossament d’una àrea de 19 ha.
2,5
milions d’euros
és el pressupost del programa transfronterer Cooperem, finançat en un 65% amb fons europeus.

Finançament amb fons europeus

El projecte transfronterer Cooperem de prevenció i resposta coordinada als incendis s’emmarca en el programa europeu Interreg-Poctefa 2014-2020. El programa disposa d’un pressupost de 2.556.505 euros, el 65% dels quals els aporta la Unió Europea. Pel que fa al Principat de Catalunya, els actors són el Departament d’Interior de la Generalitat, el Departament d’Agricultura i la Diputació de Girona. A la Catalunya del Nord els socis són el Servei Departamental d’Incendis i Socors dels Pirineus Orientals, el Consell Departamental, l’oficina nacional dels boscos i l’agrupació de municipis SIVU-Alberes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona