Medi ambient

SOS Costa Brava planteja un ens que compri sòl i el blindi

La plataforma defensa, al Parlament, un observatori del litoral per adquirir solars edificables amb recursos públics de la taxa turística

Els grups insten Territori a protegir cala Morisca i estudiar el fre dels projectes de Sa Guarda, Jardins de Sa Riera i Aigua-xelida

SOS Costa Brava vol instar la Generalitat a adquirir sòls urbanitzables a primera línia del litoral gironí, o llocs sensibles per l’impacte paisatgístic, a través d’un ens de nova creació, un “observatori del litoral” que l’advocat Eduard de Ribot va posar ahir en un pla similar al de l’Incasòl, però que en comptes de promoure habitatge protegit i desenvolupaments industrials, compri els terrenys per facilitar-ne la preservació ambiental.

Va ser només una de les propostes que la plataforma va llançar durant la seva compareixença davant de la comissió de Territori del Parlament. Per sufragar les adquisicions –expropiacions, de fet, però pactades amb els propietaris–, la fórmula plantejada per De Ribot va ser que els diners surtin en part de la taxa turística que es recapti als municipis afectats. Però el lletrat va fer altres peticions al govern, com ara que el conseller, Damià Calvet, tramiti una revisió d’ofici del pla parcial de sa Guarda, a Cadaqués, una de les zones on la moratòria impedeix edificar però no pas que avanci la urbanització.

En aquest tema, es podria donar el cas que d’aquí a un any no es poguessin aixecar xalets, però que els carrers ja estiguessin fets –com a la Pletera de l’Estartit– i s’haguessin talat oliveres i destruït trams centenaris de murs de pedra seca. La plataforma recorda que han estat declarats per la Unesco patrimoni immaterial de la humanitat, i reclama que això consti dins del nou PDU o en alguna directriu específica de Cultura i Patrimoni. De Ribot també va posar sobre la taula que els planejaments dels vint-i-dos municipis –algun data encara del 1998–s’adaptin a la llei vigent, una diagnosi urbanística agregada i que s’aposti per desclassificar.

Cala Morisca, a protegir

Durant la comissió, es va aprovar una proposta de resolució presentada per Catalunya en Comú Podem per preservar Cala Morisca, a Tossa, malgrat que amb alguns canvis pactats amb JxCat i ERC perquè la possible paralització d’obres sigui estudiada prèviament pel departament, també en els casos de sa Guarda, Jardins de sa Riera –Begur– i Aiguacel –a Aigua-xelida–. El diputat de JxCat Narcís Clarà va assumir les propostes com a interessants, però va apostar per madurar-les per arribar a “solucions factibles” i amb “seguretat jurídica”.

LA FRASE

El 2016 van recaptar 8,5 milions amb la taxa turística per a una promoció que la Costa Brava no necessita
Sergi Nuss
NATURALISTES DE GIRONA
L’APUNT

Recomprar el paisatge

Emili Agulló

Sona feixuc haver de recomprar el paisatge. És com aquell súmmum de pagar per l’aire que respirem, però és evident que hi ha uns drets i uns amos que, si no, el vendran al millor postor. I veient segons quins paisatges més cap al sud, no sembla mala idea la proposta de SOS Costa Brava de posar-s’hi bé per negociar la compra d’una pineda, una sureda o un penya-segat verge. Ho pagaríem amb diners de tots. O, més ben dit, ho pagarien aquells que venen a gaudir-ne, via taxa turística. Sortiria car, però és una inversió de futur. I, fins i tot, no estaria malament demanar una hipoteca, tot comptant que així no posaríem en risc les entrades durant llargues dècades. Millor, de ben segur, invertir-ho en pins que no pas en tríptics amb fotos de pins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona