Fins a 29 zones a prop de rius tenen risc d’inundació
L’ACA posa a informació pública els mapes de perillositat i risc d’inundació de les conques internes en el marc de la revisió del pla de gestió del risc d’inundacions 2022-2027
Es presenten els trams de risc de sis conques de la demarcació
Un total de 29 trams de zones properes a rius tenen risc d’inundació a les comarques gironines. Això és el que recull l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en els 1.200 mapes de perillositat i risc d’inundació (Mapri) de les conques internes de Catalunya i que ha posat a informació pública amb motiu de la revisió del pla de gestió de risc d’inundacions per al període 2022-2027.
Els mapes, que es poden consultar fins a principis de març, fan referència als trams de risc de tipologia fluvial de 15 conques catalanes, entre les quals, les rieres de la Costa Brava nord, la conca de la Muga i Mugueta, Fluvià, Ter-Daró, rieres de la Costa Brava sud i Tordera.
Els mapes de perillositat inclouen informació per als períodes de retorn de 10, 100 i 500 anys de la xarxa hidrogràfica principals de les conques internes de Catalunya, en els quals s’inclou cartografia corresponent a la distribució de calats màxims per als períodes de retorn referenciats.
Així, per exemple, es recull el tram de 70,71 quilòmetres entre la zona mitjana i baixa de la conca de la Muga i la Mugueta, corresponent al tram mitjà i baix de la Muga, tram baix del rec Madral, el Llobregat d’Empordà, la riera de Figueres, el Manol i el rec Sirvent; un tram que és el més llarg de tots els detectats a les comarques gironines i que afecta 13 termes municipals de l’Alt Empordà: Masarac, Peralada, Pont de Molins, Cabanes, Palau-saverdera, Figueres, Castelló d’Empúries, Vila-sacra, el Far d’Empordà, Riumors, Vilamalla, Siurana i Sant Pere Pescador.
Pel que fa a la conca del Ter-Daró, i a banda dels 12,25 quilòmetres corresponents al tram final del Ter des de l’illa de Canet fins a la desembocadura, també destaca a la zona de confluència del Ter amb els rius Güell i Onyar una zona de 20,74 quilòmetres que afecta els nuclis de Girona, Vilablareix i Fornells de la Selva fins a la riera de la Garriga. Així com trams més petits però que també es detallen, com ara els 1,86 quilòmetres a Llagostera del tram de la riera Gotarra, des de can Pitó del Forn fins a Casa de la Barrera. En aquesta conca també es recullen els 4,45 quilòmetres del tram alt del Terri al pas pels nuclis urbans de Banyoles i Porqueres, o el tram final del Daró des del pla d’en Bou fins a la confluència del riu Ter, als termes municipals de Serra de Daró, Gualta, Fontanilles i Parlavà.
A la conca de la Tordera, i a banda de la desembocadura, hi ha els 5,79 quilòmetres del tram mitjà de la riera de Santa Coloma, des de la confluència amb el riu Esplet i fins a les Roques de l’Arrupit i al tram del riu Esplet des de can Prats fins a la confluència amb la riera de Santa Coloma, ja dins el terme municipal de Riudarenes. Així com també el tram final de la riera de Santa Coloma des del gorg d’en Perroi fins a la confluència amb la Tordera. A la Costa Brava sud també hi ha la riera de Blanes des de ca n’Illes fins a la desembocadura, un tram de gairebé 2 quilòmetres.
A la conca de les rieres de la Costa Brava nord, s’identifica com a zona inundable els 2,13 quilòmetres del tram final de la riera de la Valleta, des de la confluència amb la Ribera de Madres fins a la desembocadura, a Llançà. I el quilòmetre i escaig del tram final de la riera de Romanyac, des del càmping Port de la Selva fins a la desembocadura. També a l’Alt Empordà, es destaca el tram final de la riera del Portbou, des del mas Budellers fins a la desembocadura.
LES XIFRES
Pas necessari per al pla de gestió de risc del 2021
U.CAmb els mapes de perillositat i risc d’inundacions s’identifiquen els trams que han acumulat en els darrers anys el 80% dels danys per inundació estimats pel que fa a la conca. Aquesta fase és prèvia i necessària per a l’elaboració del pla de gestió de risc d’inundació que s’haurà d’aprovar l’any que ve segons estableix la directiva d’inundacions. Els mapes també inclouen cartografia corresponent a la distribució de calats màxims per als períodes de retorn referenciats, informació sobre la zonificació de l’espai fluvial, incloent-hi la delimitació del domini públic hidràulic estimat i les servituds associades, així com també la proposta de zona de flux preferent.
Els mapes, segons l’ACA, també fan possible caracteritzar tant el grau d’inundabilitat com els danys potencials que poden causar les inundacions. Aquesta cartografia, juntament amb l’avaluació preliminar del risc d’inundació (APRI) 2018 constitueixen les primeres fases d’elaboració de la planificació de la gestió dels riscs d’inundació, que culmina amb l’aprovació del pla de gestió. En total, es tracta de 1.200 mapes de perillositat i risc d’inundació a Catalunya.
Expedients urbanístics
En aquests mapes també s’hi introdueixen estudis d’inundabilitat associats a la tramitació d’expedients urbanístics, prèvia validació i/o informe favorable per part dels tècnics de l’ACA. Així s’hi integra la informació de perillositat per inundació de 8,12 km als trams finals de les rieres de Ginjolers, Trencada, Queralbs i rec d’en Mates, que desemboquen al nucli urbà de Roses. També hi ha el tram mitjà de 3,15 quilòmetres de la riera de Santa Maria, al pas pel nucli urbà de Caldes de Malavella fins als prats de Sant Sebastià. En aquest cas es tracta d’un nou tram amb risc significatiu d’inundació identificat en el marc d’uns treballs del 2018.
Segons recull l’Agència Catalana de l’Aigua, actualment un 15% del sòl urbanitzat que hi ha a Catalunya es troba en zona inundable a causa de desenvolupaments urbanístics previs a la normativa d’inundabilitat, raó per la qual, afirma, els mapes esdevenen encara més rellevants per planificar i minimitzar riscos associats a la inundabilitat.