Medi ambient

Protecció Civil manté l'alerta als pobles situats aigua avall dels embassaments

El Foix i la Llosa del Cavall continuen sobreeixint i set pantans més es desguassen per seguretat

L'embassament de la Llosa del Cavall, situat a la conca del Cardener, i el pantà de Foix continuaven ahir sobreeixint perquè han arribat al màxima de la capacitat.

Set embassaments més continuaven deixant anar aigua per compensar la crescuda dels rius: la Baells al Llobregat, Sant Ponç al Cardener, el Pasteral 1 al riu Ter, Sant Antoni, Terradets i Camarasa al Noguera Pallaresa, i la Mitjana de Lleida al riu Segre, segons va informar ahir el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Aquestes operacions impliquen un risc d'inundació aigua avall dels embassaments, i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) mantenia ahir l'alerta sobre la situació dels municipis situats al curs dels rius a la sortida dels embassaments. Lleida i Balaguer mantenen des de divendres tancat l'accés al passeig de la canalització del Segre, que ha quedat inundat en totes dues ciutats. Per al conjunt de municipis situats al curs dels rius, Protecció Civil recomana no apropar-se a les zones inundables.

Les crescudes van començar a finals de la setmana passada arran dels ruixats forts a les comarques del Pirineu i del Prepirineu, cosa que va provocar un augment del cabal molt important a les capçaleres dels rius. Divendres i el cap de setmana la crescuda ja es va fer notar al curs mitjà dels rius i als embassaments, que dilluns es van començar a desguassar, i els aiguats al Pirineu i a les comarques centrals, de Ponent i gironines van empitjorar la situació.

L'episodi de desembassament va continuar ahir. Els embassaments catalans estan actualment al 91% de la capacitat, amb un volum d'aigua de 632 hectòmetres cúbics. Això són 116 hectòmetres cúbics més que la mitjana dels últims deu anys, segons les dades del Departament de Medi Ambient. Quant als rius, els que aquests dies tenen més increment de cabal són el Cardener, el Ter i el Llobregat, i les capçaleres de les conques catalanes de l'Ebre. A les capçaleres del Cardener i del Llobregat i al Pirineu és on es van produir dilluns els ruixats més importants.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya preveu que avui un sistema frontal travessarà el país i provocarà més pluges, que podrien afectar qualsevol punt, tot i que seran més abundants a l'interior i al nord, i més intermitents i febles a la resta. A partir de dijous i fins al cap de setmana el temps continuarà variable, amb sol i núvols, tot i que els xàfecs no desapareixeran del tot i se'n produiran a les comarques de muntanya, especialment a la tarda. S'espera que en els pròxims dies es recuperin les temperatures.

ESTAT DELS PANTANS

CARDENER La Llosa del Cavall
Sobreeixint
Sant Ponç
Desembassa 25 m³/s
LLOBREGAT
La Baells
Desembassa 39 m³/s
TER
El Pasteral 1
Desembassa 30 m³/s
FOIX
Foix
Sobreeixint
NOGUERA PALLARESA
Sant Antoni
Desguassa 140 m³/s
Camarasa
Desembassa 190 m³/s
Terradets
Desembassa 64 m³/s
SEGRE
La Mitjana de Lleida
Desembassa 285 m³/s


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona