Medi ambient

El Besòs es recupera del vessament del desembre

L’empresa haurà de pagar 395.000 euros per danys i 400.000 de sanció

La qualitat de l’aigua del riu Besòs es recupera més de sis mesos després de l’incendi de les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, a Montornès del Vallès, el desembre passat, que va provocar vessaments tòxics al medi. Els últims controls fets per l’ACA mostren que la toxicitat i la contaminació han desaparegut pràcticament, tret d’un plomall d’aigua subterrània contaminada localitzada i situada en un radi d’uns aproximadament 300 metres al voltant de la zona sinistrada. El mateix dia de l’accident, la presència d’alguns compostos orgànics emprats com a dissolvents detectats al medi superaven en més de 10 vegades les concentracions fixades en les normes de qualitat al medi. En el mes següent, però, ja no es van detectar concentracions elevades en l’aigua del riu, i van restar afectades tan sols les aigües subterrànies i el sòl més proper a la zona de l’incident.

Pel que fa a la vida al riu, la població de peixos es recupera de manera lenta i encara no ha assolit el nivell de densitat que hi havia abans de l’incident. L’estrès fisiològic detectat als peixos que van sobreviure també sembla que ha estat superat al cap de sis mesos. De totes maneres, al tram de riu més afectat, just davant d’on es va produir l’incident, es detecta encara poca densitat de peixos i també aigües avall es detecta que ha quedat minvada la població. Pel que fa a les comunitats biològiques d’invertebrats i algues, s’han recuperat als mateixos nivells d’abans.

Les obres d’emergència per a la reposició del col·lector que discorre per la llera a la zona de l’empresa sinistrada ja estan acabades. Aquestes actuacions estan incloses, entre d’altres, en l’expedient sancionador que el Consorci Besòs Tordera va obrir pels danys causats al sistema de sanejament.

Després de fer una valoració exhaustiva, l’expedient està en fase de proposta i consisteix en una indemnització de 395.276,37 euros per al rescabalament dels danys ocasionats en el sistema de sanejament i una sanció per valor de 401.276,37 euros.

La previsió és fer a partir d’ara un seguiment de la població de peixos, al cap d’un o dos anys, per avaluar el seu grau de recuperació. També es mantindrà el control d’alguns dels punts d’aigua subterrània per valorar els nivells d’alguns compostos organoclorats detectats i la seva evolució.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Salt controlarà amb càmeres l’accés dels vehicles a les Deveses

salt
Les obres d’estabilització de talussos a la C-13 entre Rialp i Llavorsí acaben aquest mes
Societat

Les obres d’estabilització de talussos a la C-13 entre Rialp i Llavorsí acaben aquest mes

Platja d’Aro refà el passeig del ‘Glòria’ i dels pecats originals

CASTELL-PLATJA D’aRO

Agissa admet errors en les factures de l’aigua a Girona

Girona

Doblaran l’amplada de la vorera del vial sud d’Olot

Olot

Nou sistema de mesura de la qualitat de l’aigua

barcelona
Feines per restablir la doble connexió entre Blanes i Malgrat
Selva

Feines per restablir la doble connexió entre Blanes i Malgrat

Garrotxa

Encara s’ha de recuperar el curs alt del Fluvià

Alguns ajuntaments s’han hagut d’avançar
Alt Empordà

Alguns ajuntaments s’han hagut d’avançar