Medi ambient

Els espais naturals baten rècords de visitants a l’estiu

Un grup de treball buscarà solucions per frenar la massificació als punts més freqüentats

Creix l’incivisme i augmenten les denúncies per acampades il·legals i banys en zones prohibides

Les dades de freqüentació dels espais naturals protegits que gestiona el Departament de Territori confirmen la realitat que ja havien fet evident imatges que s’han fet virals aquest estiu, com ara la de la cua d’excursionistes al cim de la Pica d’Estats. Sis espais naturals han doblat el nombre de visitants durant els mesos de juliol i agost, si es comparen les dades amb les dels mateixos mesos de l’any passat, tot i que el nombre de visitants estrangers ha caigut en picat. La crisi sanitària ha portat més visitants que han sortit a la natura després del confinament i ha crescut el turisme de proximitat.

La massificació en algunes zones ha posat de manifest la necessitat de mesures per regular l’afluència als espais naturals més freqüentats, ja que es tracta d’entorns fràgils que cal preservar. Per fer-ho possible, aquesta tardor està previst la posada en marxa d’una taula de treball, que farà una diagnosi de cada problemàtica i buscarà solucions. Algunes estaran a punt la primavera de l’any vinent. Tot i això, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, reconeixia que altres mesures poden trigar més temps a aplicar-se. “Es treballa en àmbits com ara el de la gestió d’accessos, la vigilància i la sensibilització ciutadana per protegir aquests espais tan fràgils i garantir una experiència de natura més plena als visitants”, va avançar Subirà, que va precisar que les solucions s’estudiaran cas per cas per adaptar-les a les necessitats de cada parc natural. “No hi ha receptes màgiques, en alguns indrets serà més fàcil trobar solucions”, va dir i va assegurar que es treballarà amb els ajuntaments implicats i amb els veïns de cada zona buscant el consens.

Més recursos

La secretària de Medi Ambient va explicar ahir durant la presentació de les xifres de visitants que de cara al 2021 compten amb els recursos del Fons de Patrimoni Natural, que va quantificar en uns 20 milions d’euros aproximadament, i que se sumaran al pressupost que ja es destina de manera habitual a fer front a les mesures necessàries per protegir els espais i oferir un bon servei als visitants.

Entre els espais naturals més freqüentats durant els mesos de juliol i agost, els augments més notables s’han registrat al paratge natural de Poblet, i als parcs naturals dels Ports, el Delta de l’Ebre, el Cap de Creus, les Capçaleres del Ter i el Cadí-Moixeró. En el cas dels Ports, la massificació s’observa sobretot en indrets amb zones de bany, com ara els Estrets, Toll Blau, Toll de Vidre i Roques de Benet. Al delta de l’Ebre, la davallada de visitants quantificada al juliol es pot atribuir al fet que el punt d’informació estava tancat i una part dels visitants no es va comptar. Els espais més massificats han estat les platges del Trabucador i Eucaliptus, i s’ha observat circulació motoritzada fora pistes i pernoctació en cotxes i autocaravanes.

Tot i que algunes de les dades encara no s’han recollit perquè no ha acabat la temporada, s’ha registrat un increment de les denúncies per actes incívics, com ara l’acampada sense autorització en espais on no està permesa, el bany no autoritzat i, en el cas d’espais naturals marítims, conductes irregulars amb embarcacions de lloguer pilotades per persones que normalment no en porten.

LA FRASE

Es treballa en àmbits com ara els de la gestió d’accessos, la vigilància i la sensibilització
Marta Subirà
secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat

LA XIFRA

20
milions d’euros
del Fons de Patrimoni Natural per al 2021 permetran atendre les necessitats dels espais naturals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia