Medi ambient

Reserva i pagament previs per accedir a Sant Aniol d’Aguja

Els visitants hauran de fer-ho a través d’una app i obtindran un codi QR

La Diputació i les institucions garrotxines volen evitar els problemes de la sobrefreqüentació

L’aplicació és replicable a qualsevol zona amb massificació

“Ningú no posa en dubte que la Sagrada Família de Barcelona és una joia arquitectònica única al món i tothom entén que cal pagar per accedir-hi. Doncs la vall de Sant Aniol d’Aguja és la nostra Sagrada Família”, va sentenciar ahir el flamant director del servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona i alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat. Va voler posar aquest exemple tan gràfic per reclamar comprensió als visitants quan, des del món rural, se’ls demana la col·laboració per mantenir i preservar un espai únic com el de Sant Aniol i la resta d’atractius paisatgístic, excursionistes i de lleure natural que vertebra.

I és que, a partir d’ara, per utilitzar els gorgs caldrà reservar dia i hora i pagar 5,56 euros per vehicle per aparcar a Sadernes, que és el punt d’accés a aquesta vall. La reserva es fa a través d’una aplicació de mòbil en el marc d’un projecte coordinat i finançat per la Diputació de Girona, i, tot i que a les Planes d’Hostoles ja és el segon any que la utilitzen per regular l’accés als gorgs del Brugent –aquest any de manera conjunta amb Sant Feliu de Pallerols–, sí que és la primera vegada que s’ha creat un model replicable a qualsevol altra zona on hi hagi sobrefreqüentació. De fet, ja s’estudia per altres com per exemple els gorgs de Canet d’Adri, Camprodon, Sant Llorenç de la Muga, Santa Pau, la Vall d’en Bas, Riudaura i la Vall de Bianya.

La tècnica de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Maria Guirado, va detallar que el model de gestió s’ha creat conjuntament amb el Consorci de Salut Pública i Medi Ambient de la Garrotxa, amb el Consorci de l’Alta Garrotxa, la Diputació i la fundació Emys, que és la que ha desenvolupat el sistema de control a les Planes. Guirado va explicar que han estructurat el projecte en les fases de diagnosi, participativa i aplicativa, i ho han fet d’una manera totalment sistematitzada i, fins i tot, amb models d’ordenances, d’enquestes, etc. Lluís Amat va voler remarcar que la regulació de l’ús públic dels gorgs té el triple objectiu de conservar l’entorn, contribuir a la convivència entre la gent del territori i els visitants i afavorir que els usuaris trobin allò que busquen en un espai natural.

El president del Consell de la Garrotxa i dels consorcis participants, Santi Reixach, va destacar que la regulació serà una bona eina per evitar els problemes de sobrefreqüentació que tenen des de fa temps i que, amb la pandèmia, s’han accentuat. “Volem gent, però no la massificació. Amb la nova aplicació no hi haurà grans concentracions de persones, i això facilitarà la preservació de l’entorn i que els visitants puguin gaudir-ne millor”, va indicar. L’alcalde de Tortellà, Josep Reig, va dir que als ajuntaments petits els cal l’ajuda de les administracions superiors per ordenar l’accés al medi natural i va reclamar celeritat a l’hora d’aplicar les regulacions.

LA XIFRA

5,5
euros
per vehicle és el cost de la reserva per poder accedir als gorgs de Sant Aniol d’Aguja.

Fins ara s’ha doblat l’aforament màxim

La capacitat de càrrega dels gorgs de la riera de Sant Aniol d’Aguja és de 100 vehicles diaris i per cadascun es comptabilitza una mitjana de 3,5 persones. Són dades que va avançar ahir la tècnica del Consorci de l’Alta Garrotxa, Sara Sánchez. A més, va remarcar que, a hores d’ara, els dies de màxima afluència, els caps de setmana, aquest aforament quasi es duplicava, amb puntes de fins a 190 vehicles i amb una ocupació total de l’aparcament pocs minuts després d’obrir-lo. Entre setmana les xifres baixaven a entre 80 i 120 vehicles. Ella mateixa va donar detalls de com fer la reserva prèvia, que serà en línia a través d’un motor de reserves allotjat al lloc web de Turisme Garrotxa (https://ca.turismegarrotxa.com/reserves/). Els usuaris rebran un codi QR, que hauran de mostrar als punts de control habilitats a Montagut i a Sadernes. Aquest sistema de reserves funcionarà durant tot el mes d’agost i les dues primeres setmanes de setembre i, amb vista a l’any vinent, s’estudia un sistema de punt de control i barrera automàtics per a les èpoques en què no estan operatius el servei de vigilants i el d’informadors. La tècnica del Consorci de l’Alta Garrotxa va dir que el preu públic que pagaran els visitants inclou el servei d’informació i guarda, la neteja, etc.

La reserva, a més, proveirà d’eines per reforçar l’educació ambiental, que es complementarà amb la senyalització i la instauració de la figura de l’informador ambiental per sensibilitzar la població de la importància de regular i preservar el medi natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona