Medi ambient

Els residus dels ecoparcs de Montcada i Barcelona es portaran a Cerdanyola

L'abocador Helena ja té permís per augmentar la quantitat de bales fins a les 1.000 tones diàries

En un període de dues setmanes es començarà a incrementar el trànsit de camions que porten bales de residus a l'antiga argilera Helena de Cerdanyola. El Departament de Medi Ambient ha donat llum verd a l'estudi ambiental que va trametre l'empresa Puigfel, gestora de l'abocador, per poder augmentar fins a un límit de 1.000 tones diàries les 300 tones de bales de residus que es dipositen actualment a l'argilera. L'objectiu és, tal com ja establia el conveni amb l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient, omplir el clot abans de finals del 2010, moment en què s'ha de posar en marxa el Sincrotró.

Fins ara les bales de residus que es dipositaven a l'Helena provenien de l'ecoparc de Montcada i Reixac, on es tracten les escombraries que generen les ciutats de Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Montgat, Tiana, Ripollet, Barberà, Badia i Cerdanyola. Per augmentar el nombre de bales, també es portaran a Cerdanyola les bales de residus procedents de l'ecoparc de la Zona Franca, que tracta la brossa que genera Barcelona. Es calcula que amb aquests dos fluxos es pot arribar a incrementar el ritme de deposició fins a les 700 tones diàries.

El director de Serveis de Prevenció de l'Entitat Metropolitana de Medi Ambient, Joan Miquel Trullols, va explicar que actualment s'està estudiant si és possible portar el rebuig que genera la planta d'envasos de Molins de Rei.

Ara per ara les bales de residus es dipositen en el segon nivell del clot i encara hi ha un tercer nivell, pendent d'impermeabilitzar, fins a arribar a cobrir l'argilera a l'altura que marca l'orografia del terreny. Les bales porten embalats els residus que queden després de tractar la fracció resta, el que queda després d'haver fet la recollida selectiva en origen però també les escombraries que no se separen. El triatge de la bossa de les escombraries es fa en els ecoparcs amb l'objectiu de reciclar i recuperar tot el residu i reduir la matèria orgànica, ja que la llei de residus obliga que les bales que es dipositen no superin el 15% de matèria biodegradable. Actualment les bales tenen un percentatge de matèria orgànica a l'entorn del 7%, segons Javier Cerezo, director de l'ecoparc de Montcada i Reixac.

Un cop coberta l'argilera Helena amb les bales, es cobrirà amb terra i es procedirà a la restauració de l'espai, que s'ha de convertir en el gran parc urbà a les portes d'entrada de Cerdanyola i de la via verda.

La restauració de l'Helena el 2010 obligarà a buscar altres indrets on dipositar el rebuig. Vacarisses tanca a principis del 2010 i ja s'ha negociat una ampliació de l'abocador d'Hostalets de Pierola, situat a la comarca de l'Anoia.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els amos de Can Juncadella denuncien l’Ajuntament de Lloret pel camí de ronda

Lloret de mar

Les brigades de via pública fan 10.000 serveis anuals a Girona

girona

Banyoles es proposa reduir les deixalles de les proves esportives

BANYOLES

La remodelació de la cruïlla de l’Hipercor de Girona s’allarga un mes més

girona

Girona revisarà i arranjarà les cobertes de 80 equipaments

girona

Els comuns diuen no a la variant de les Preses

LES PRESES

Els corbs marins del Parc del Cap de Creus superen el pas del temporal ‘Glòria’

Roses

Els comuns diuen no a la variant de les Preses

LES PRESES

Comencen les obres d’una rampa per a peixos a la Pilastra

bescanó